Avoin erottuu edukseen

7 maaliskuuta 2019

S-ryhmä julkaisi helmikuussa omia hankintaketjujaan koskevan raportin, jossa tarkasteltiin hämmästyttävän avoimesti Italian tomaattityöläisten olosuhteita. Kansalaisjärjestö Oxfamilla teetetty selvitys osoittaa, että työolosuhteissa, palkoissa ja työntekijöiden elinolosuhteissa on paljon parannettavaa.

Niin karua kuin se onkin, tulokset tuskin yllättävät yritysvastuun parissa toimivia.

Euroopassa on paljon heikossa asemassa olevia henkilöitä, esimerkiksi paperittomia ihmisiä tai siirtolaistyöntekijöitä, joiden vaikea tilanne altistaa hyväksikäytölle. On todennäköistä, että useiden globaalia hankintaa tekevien yritysten ketjuista löytyy vastaavia haasteita.

Yleensä näitä ongelmia tuodaan esiin kriittisten kansalaisjärjestöjen, ammattijärjestöjen tai tutkimusryhmien toimesta, joten S-ryhmän tutkimuksessa onkin erityistä se, että ongelmakohtia nostaa esiin ensimmäisenä yritys itse.

Näyttää siltä, että yritysvastuuviestinnässä on alkamassa uusi aalto, jossa defensiivisestä kriisiviestinnästä siirrytään proaktiiviseen ja ratkaisuhakuiseen viestintään.

Tämä jos mikä on hyvää bisnestä: avoimuus vahvistaa luottamusta sekä asiakkaiden ja sidosryhmien uskollisuutta yritystä kohtaan.

Ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite edellyttää yrityksiltä avoimuutta, ja esimerkiksi Shiftin ja Mazarsin tekemä UNGP Reporting Framework tarjoaa käytännön tukea ihmisoikeustyöstä raportointiin. Parhaat tulokset syntyvät yhteistyöllä, ja myös ihmisoikeustyöhön on tärkeää ottaa mukaan vaikutuksen piirissä olevia ihmisiä eri sidosryhmistä.

FIBS tarjoaa vuonna 2020 FIBS Pro -jäsenilleen mahdollisuuden osallistua ihmisoikeusraportoinnin arviointiin ja saada tätä kautta sidosryhmien palautetta ja kehittämisehdotuksia ihmisoikeusviestintänsä parantamiseksi. Arvioinnin tekee FIBS Partneri Reilu kauppa ry yhteistyössä Plan International Finland ry:n kanssa. Lisätietoa arvioinnista julkaistaan kuluvan vuoden aikana.

Lisää S-ryhmän uudesta hankintaketjumenetelmästä kuulet 12.4. järjestettävässä FIBS Webinarissa, jossa yhtiön yritysvastuupäällikkö Sanni Martikainen avaa tutkimuksen taustoja, toteutusta ja seuraavia askeleita. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täällä

RIIKKA LEPPÄNEN
Yritysvastuuasiantuntija, FIBS
riikka.leppanen@fibsry.fi

 

Raportointi ja lainsäädäntö Sosiaalinen vastuu
close