”Vastuullisuus ei ole enää vaihtoehto” – Yritysvastuu nyt! kokosi yhteen yli 500 osallistujaa kuulemaan pk-yritysten vastuullisuudesta

4 lokakuuta 2019

Mitä kaikkea vastuullinen ja kestävä liiketoiminta tänä päivänä sisältää? Mitkä vastuullisuusasiat pienten ja keskisuurten yritysten tulisi huomioida toiminnassaan? Miten vastuullisuudessa pääsee alkuun ja eteenpäin?

Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia Helsingissä 4.10. järjestetyssä Yritysvastuu nyt! -tapahtumassa. Pk-yrityksille suunnattu tilaisuus kokosi yhteen paikan päälle Marina Congress Centeriin sekä striimauksen seuraajaksi kaikkiaan yli 550 henkeä.

Tilaisuuden järjestivät FIBS, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Finnpartnership, Perheyritysten liitto, Sitra ja Suomen Yrittäjät.

”Vastuullisuus ei ole enää vaihtoehto, ja erityisesti pienempien yritysten tulee osata kertoa vastuullisuustoiminnastaan kilpailussa pärjätäkseen”, totesivat tilaisuuden avauksessa FIBSin toimitusjohtaja Mikko Routti ja johtaja Helena Kekki.

Kiihtyvään tahtiin muuttuva maailma ja globaalit ympäristöhaasteet ovat tuoneet mukanaan joukon uusia vaatimuksia, toimintaohjeita ja johtamiskäytäntöjä, jotka yritysten on otettava huomioon.

Yrityksille suunnattuja vastuullisen liiketoiminnan toimintamalleja, käytäntöjä, viitekehyksiä, suosituksia, eettisiä ohjeistoja, sitoumuksia, seuranta- ja raportointivälineitä ja muita toiminnan kehittämistyökaluja on jo pilvin pimein. Pienemmille yrityksille keskeinen haaste onkin löytää juuri oman liiketoiminnan kannalta olennaiset asiat, joihin kannattaa keskittyä.

Tähän haasteeseen kuultiin käytännön vinkkejä ja esimerkkejä viestinnästä ympäristöjohtamisen 12 asiantuntijayritykseltä ja organisaatiolta: DNV GL, Ecobio, EK, Enact Sustainable Strategies, Fiblon, Finnpartnership, FitComm, Includia Leadership, Kotipizza Group, KPMG, Sitra ja Suomen Yrittäjät.

Konkreettisina työkaluina ja kehittämiskeinoina nostettiin esiin muun muassa EK:n Vastuullisuusbotti, Sitran Kiertotalous play book, Suomen Yrittäjien Yrittäjän ilmasto-opas ja Finnpartnershipin liikekumppanuustuki ja hakemustyöpajat. Lisäksi hyvää taustatietoa pk-yritysten vastuullisuudesta tarjoaa Perheryritysten liiton uunituore tutkimus perheyritysten vastuullisuudesta.

Mikko Routti tiivisti tilaisuuden annin neljään ohjenuoraan:

  • Älä tee mitään ei toimi – Toimimattomuus ja asiakkaitten ja ympäristön huomiotta jättäminen saattaa olla yritykselle kallis vaihtoehto
  • Tartu tilaisuuksiin – Kestävä kehitys, puhtaat teknologiat ja biotalous luovat uusia mahdollisuuksia – myös maailmalla
  • Toimi reilusti – Asiakkaat, omistajat ja työntekijät edellyttävät eettistä toimintatapaa ja siitä viestimistä
  • Sitoudu ja sitouta – Kestävän kehityksen haasteisiin ja mahdollisuuksiin pääsee käsiksi parhaiten yhdessä kumppaneiden kanssa

Tilaisuuden viuestintäkumppaneita olivat Amcham Finland ry, Arvoliitto, Cursor Oy, Ekokompassi, Helsingin Ekonomit ry, Helsingin seudun kauppakamari, Kainuun etu Oy KEINO-osaamiskeskus, Kiinteistötyönantajat ry, Solved, Sivistystyönantajat, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Työ- ja elinkeinoministeriö, Turun kauppakamari ja Ympäristöministeriö.

Kaikille yrityksille avoin ja maksuton Yritysvastuu nyt -tilaisuus on tarkoitus järjestää uudestaan vuonna 2020 teemalla maailmaa muuttavat kumppanuudet, tätä varten FIBS etsii jälleen yhteistyökumppaneita – mikäli olet kiinnostunut yhteistyöstä kysy lisää Helena Kekiltä, helena.kekki@fibsry.fi, 050 3451 966.

Lisätietoja:

Helena Kekki, johtaja, FIBS, helena.kekki@fibsry.fi, 050 3451 966
Mikko Routti, toimitusjohtaja, FIBS, mikko.routti@fibsry.fi, 040 527 4575

 

Taloudellinen ja hallinnollinen vastuu
close