Yritysvastuupulssi: 64% yrityksistä on tehnyt toimenpiteitä energian säästämiseksi

23 syyskuuta 2022

FIBSin Yritysvastuupulssi kartoitti suomalaisten suuryritysten näkemyksiä siitä, kuuluuko myös yritysten osallistua omilla toimillaan energiansäästötalkoisiin. Kaikki vastanneet yritykset olivat säästötalkoiden kannalla, ja 64 prosenttia vastaajista oli jo ryhtynyt toimenpiteisiin energian säästämiseksi esimerkiksi tarjoamalla asiakkailleen energiatehokkuusratkaisuja. Yritykset itse ovat ottaneet käyttöön energiatehokkaita laitteita ja hyödyntäneet uusiutuvia energialähteitä.

12 prosenttia yrityksistä on tehnyt päätöksiä energian säästämiseksi, mutta toimenpiteet eivät ole vielä toteutuneet käytännössä. Tarve toimenpiteille on tunnistettu 16 prosentissa yrityksistä, mutta niistä ei ole vielä tehty päätöksiä.

Ne yritykset, jotka ovat jo ryhtyneet toimenpiteisiin, pyrkivät auttamaan asiakkaitaan energiansäästössä muun muassa tarjoamalla energiatehokkuusratkaisuja, konsultoimalla ja antamalla vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseksi sekä tekemällä energiatehokkaita suunnitelmia. Konkreettiset vinkit kuluttajille liittyvät esimerkiksi ruokahävikin ehkäisyyn, joka on saavutettavissa muun muassa valmistamalla isoja ruokamääriä ja annostelemalla se pakkaseen.

Kolme neljästä (75 %) vastanneista yrityksistä osallistuu energiatalkoisiin ottamalla käyttöön uusia energiatehokkaita laitteita. Lähes saman verran yrityksiä (71 %) hyödyntää uusiutuvia energialähteitä, esimerkiksi aurinkopaneeleita. Hukkalämpöä hyödyntää tuotannossaan lähes puolet vastaajista (46 %).

Osa yrityksistä koki, että esimerkiksi toimitilojen lämmön alentaminen on pieni pisara meressä, mutta samalla tärkeä viesti siitä, miten jokainen voi omilla valinnoillaan vähentää energiankulutusta. Monessa yrityksessä energiansäästö on ollut osa vastuullisuutta jo vuosia, mutta kokee, että energiakriisin myötä systemaattinen työ on nyt tullut näkyvämmäksi.

”Yritysten energiansäästötoimenpiteillä on iso vaikutus, ja Ilmarinen vastuullisena kiinteistösijoittajana haluaa olla tässä esimerkkinä. Ilmarisen omistuksessa on yli 100 liike- ja toimitilakiinteistöä sekä noin 5000 vuokra-asuntoa. Laskemme kiinteistöjemme lämpötilaa 1-2 asteella, ja alennamme muiden tilojen – kuten varastojen, käytävien, porrashuoneiden ja pysäköintitilojen – lämpötilaa minimitasolle. Myös kiinteistöjen valaistusta minimoidaan siltä osin kuin se on mahdollista ja turvallista. Lisäksi jaamme ohjeita ja vinkkejä energiansäästöön työntekijöillemme ja vuokralaisillemme”, kertoo Ilmarisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Liina Aulin.

”Niin yrityksille kuin yksittäisille kansalaisille kyse on isoista asioista: huoltovarmuudesta, energian saatavuudesta ja siihen liittyvien riskien pienentämisestä sekä totta kai rahasta. Siksi on erityisen hienoa, että yritykset ovat lähteneet energiatalkoisiin tosissaan ja tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi energiatehokkuusratkaisuja ja konsultointia,” sanoo FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen.

Liite: FIBS Yritysvastuupulssi 3/2022 kyselyn yhteenvetotiedot (pdf)

Lisätietoja:

Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS, 040 758 7247, kimmo.lipponen@fibsry.fi

Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Ilmarinen, 040 770 9400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Yritysvastuupulssi-kysely tehtiin 20.-21.9.2022 ja siihen vastasi 25 FIBSin suurten jäsenyritysten vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa. Tulosten kommentointiin ja keskusteluun voi osallistua Twitterissä (@FIBSry) ja LinkedInissä tunnisteella #yritysvastuupulssi.

FIBSin Yritysvastuupulssi -kyselyt tarjoavat medialle ja muille sidosryhmille suurten yritysten näkemyksen ajankohtaisiin yritysvastuukysymyksiin. Kyselyitä tehdään uutisissa ja julkisessa keskustelussa esille nousevista yritysten vastuullisuuteen liittyvistä teemoista. Lisäksi mukana on muita yleisesti kiinnostavia vastuullisuuskysymyksiä, esimerkiksi uusimpien tutkimusten tai innovaatioiden valossa. Yritysvastuupulssin suunnittelussa ja viestinnässä FIBSin yhteistyökumppanina on Avidly. Kaikki aiemmat Yritysvastuupulssi-kyselyt löytyvät täältä.

Kyselyn vastaajaraadissa on mukana yli 40 FIBSin suurten jäsenyritysten vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa seuraavista yrityksistä:

Ahlstrom-Munksjö Oyj, Algol Oy, Alko, Atria Suomi Oy, Berner, Caruna Networks Oy, Citycon Oyj, Fazer Group, Gasum Oy, Huhtamäki Oyj, Ilmarinen, Kesko Oyj, Kotipizza Group Oy, Kuntarahoitus Oyj, Lassila & Tikanoja Oyj, Lidl Suomi Ky, Mehiläinen, Meira Oy, MetsoOutotec, Metsä Goup Oyj, Neste Oyj, Nokian Tyres plc, Nordea Pankki Oyj, OP Ryhmä, Orion, Paulig Group, Posti Group Oyj, PwC, Raisio Oyj, Reima, Saint-Gobain Finland Oy, Sanoma, Sitowise, SOK, Stora Enso, Suominen Oyj, Tamro Oyj, Telia, Tokmanni, Transmeri Group Oy Ab, Työeläkeyhtiö Elo, Valio, Veikkaus Oy

Ympäristövastuu
close