Yritykset voivat nyt arvioida itse vastuullisuustoimintansa tason uuden maksuttoman verkkotyökalun avulla

16 helmikuuta 2021

Yritysvastuun itsearviointi -työkalu tarjoaa myös käytännön vinkkejä yritysvastuun johtamiseen.

Yritysvastuuverkosto FIBS ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiin ja johtamiseen erikoistunut konsulttiyritys 4FRONT Oy ovat julkaisseet tänään uuden, maksuttoman Yritysvastuun itsearviointi -verkkotyökalun, jonka avulla yritykset voivat saada helposti ja nopeasti tilannekuvan vastuullisuustoimintansa nykytasosta ja tunnistaa kehityskohteita.

Työkalu on laatuaan ensimmäinen Suomessa.

Itsearviointityökalu sopii kaikille yrityksille koosta ja toimialasta riippumatta. Se on erityisen hyödyllinen niille yrityksille, jotka haluavat päästä alkuun yritysvastuutyössä tai ryhtyä toteuttamaan sitä tavoitteellisemmin. Vastuullisuustoiminnassa pidemmälle ehtineille yrityksille työkalu tarjoaa uusia ideoita toiminnan kehittämiseksi sekä mahdollisuuden vertailla toimintaansa muihin yrityksiin.

Arvioinnin voi tehdä vuosittain ja seurata toiminnan kehittymistä systemaattisesti.

Itsearviointityökalun kehittäjät uskovat, että palvelulle riittää kysyntää.

”Tällaista helppokäyttöistä itsearviointityökalua on toivottu jo pitkään. Nyt on oikea aika lanseerata työkalu, kun käytännössä kaikki yritykset ovat heränneet vastuullisuuden merkitykseen, mutta osa vielä pohtii, miten aihetta kannattaa lähestyä. Työkalu auttaa hahmottamaan, missä ollaan ja mitä pitää lähteä tekemään. Samalla työkalu toivottavasti herättelee yrityksiä pohtimaan merkitystään yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaamisessa ja vaikuttavuuden aikaansaamisessa,”  sanoo 4FRONTin seniorikonsultti Ulla Roiha.

Työkalu auttaa yrityksiä myös löytämään vastuullisuustyön liiketoimintahyödyt.

”Yritysvastuun kenttä on laaja, ja etenkin vastuullisuustyötä aloittaville se voi näyttäytyä monimutkaisena. Siksi olen erityisen iloinen tästä työkalusta, koska se auttaa paitsi saamaan kokonaiskuvan omasta tekemisestään myös näkemään, miten vastuullisuudesta on mahdollista saada kilpailuetua. Jokaisen yrityksen pitää määritellä itse, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ja toimenpiteet ovat juuri oman toiminnan ja tavoitteiden kannalta olennaisia, ja mihin kannattaa prosessin eri vaiheissa keskittyä. Näin vastuullisuustoiminta on vaikuttavaa sekä yrityksen liiketoiminnan että ympäröivän yhteiskunnan kannalta,” muistuttaa FIBSin yritysvastuuasiantuntija Veera Iija.

Yritysvastuun itsearviointi koostuu kyselystä, joka kattaa viisi osa-aluetta:

  • Yritysvastuun merkitys ja tärkeys
  • Yritysvastuun strateginen asema
  • Yritysvastuun resursointi ja integrointi
  • Yritysvastuutoimenpiteet
  • Seuranta, tulokset ja vaikutukset

Kyselyn palauteraportti on käytettävissä heti itsearvioinnin jälkeen. Raportissa kuvataan yrityksen vastuullisuuden tilaa em. osa-alueilla ja suhteessa muihin vastaajayrityksiin. Anonymisoidut tulokset tallentuvat tietokantaan, mikä mahdollistaa vertailun muiden yritysten aiempiin vastauksiin. Vertailussa on syytä huomioida, että tietomäärät ovat alkuvaiheessa alhaisia, mutta kasvavat sitä mukaan, kun yritysten vastauksia kertyy. Raportti tarjoaa myös konkreettisia kehityskohteisiin perustuvia toimenpidesuosituksia.

Lisätietoa Yritysvastuun itsearviointi -työkalusta ja arviointilomake 

Työkaluun voi tutustua myös FIBSin ja 4FRONTin webinaarissa 23.2. klo 9.30-10.00,  ilmoittaudu webinaariin. Webinaari on katsottavissa myöhemmin tallenteena – ilmoittautumalla saat linkin videoon sähköpostitse.

Lisätietoa

Veera Iija, yritysvastuuasiantuntija, FIBS, 040 674 0190, veera.iija@fibsry.fi

Ulla Roiha, seniorikonsultti, 4FRONT Oy, 040 873 2706, ulla.roiha@4front.fi

FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto, johtava kestävän liiketoiminnan vauhdittaja ja asiantuntijuuden kehittäjä. Tavoitteemme on saada yhä useammat suomalaisyritykset innovoimaan tuottavia ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin ongelmiin yhteistyössä muiden yritysten ja organisaatioiden kanssa, ja nousemaan näin kestävän liiketoiminnan huipulle globaalisti. Tarjoamme räätälöityä palvelua eri jäsenryhmillemme, autamme yrityksiä pysymään kartalla yritysvastuussa, syventämään koko organisaation vastuullisuusosaamista sekä kasvattamaan mainetta yritysvastuun aktiivisena kehittäjänä ja huippuosaajana. 

4FRONT Oy on yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiin ja kehittämiseen keskittynyt asiantuntijayritys. Palvelumme liittyvät erityisesti kestävään kasvuun sekä talouden ja yhteiskunnan uudistumiseen liittyviin kysymyksiin. www.4front.fi

FIBSin toiminta
close