Fingrid haluaa ihmisoikeudet mukaan arjen työhön ja viestintään

12 joulukuuta 2018

Ihmisoikeudet ovat Fingridillä ajankohtainen vastuullisuustyön teema. Suomalaisen kantaverkkoyhtiön työntekijöille aihe voi kuitenkin tuntua hieman vieraalta.  ”Ihmisoikeudet voivat kuulostaa etäiseltä, kun toimitaan asiantuntijatyössä Suomen kaltaisessa maassa. Kaikille ei ole ehkä selvää, mitä ihmisoikeusvaikutuksilla tarkoitetaan esimerkiksi juuri Fingridin tapauksessa”, kertoo Fingridin kehityspäällikkö Satu Vuorikoski. ”Halusimme lähteä selvittämään, viestimmekö ihmisoikeusasioista riittävästi ja ymmärrettävästi sisäisesti ja ulkoisesti.”

Fingrid on suomalainen toimija, joka tuottaa sähköä suomalaisille markkinoille. Yrityksen hankintaketjut ulottuvat kuitenkin pitkälle kansainväliseen toimintaympäristöön. Ihmisoikeuksien toteutumisen varmistaminen onkin Fingridille tärkeää niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin ympäristössä.

FIBSin valmennus toi apua ihmisoikeusviestintään ja kokonaisuuden hahmottamiseen

Fingrid osallistui FIBSin Ihmisoikeusvalmennukseen vuonna 2017, jolloin valmennus toteutettiin nelipäiväisenä yhteistyössä Opinio Juriksen kanssa. Fingrid haki valmennuksesta erityisesti oppeja ja inspiraatiota ihmisoikeusviestintään ja ihmisoikeuksien kokonaisuuden hahmottamiseen eri alan asiantuntijoiden ajatuksissa. ”Valmennus oli hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä kaikkia asioita ihmisoikeussateenvarjon alla onkaan”, kertoo Vuorikoski. ”On tärkeä huomata, että voimme työssämme Fingridillä edistää ihmisoikeuksia hyvin monin eri tavoin.”

”Kiva kombo erilaisia yrityksiä ja avointa keskustelua hyvässä hengessä”

”Valmennus oli kiva kombo! Ryhmässä oli eri yrityksistä ja eri kurkistuskulmista asiaa katsovia ihmisiä, sekä kokeneempia että aloittelevampia. Erilaisista taustoista tulevat ihmiset yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa toivat hyvää monimuotoisuutta keskusteluun ja sparrausta toisilleen”, kertoo Vuorikoski.

Fingrid oli tehnyt ihmisoikeussitoumuksen jo ennen FIBSin valmennukseen osallistumista ja edistänyt asiaa yrityksessään muutenkin eri tavoin. Tästä huolimatta valmennuksesta tarttui mukaan uutta. Valmennuksesta saatu viestintäoppi sai esimerkiksi Vuorikosken tarttumaan konkreettisesti näppäimistöön ja kirjoittamaan ihmisoikeusasioista Fingridin kontekstissa blogin otsikolla ”Ihmisoikeudet Fingridissä – know and show”. Blogi on luettavissa täällä.

Seuraavaksi Fingridillä kehitetään ihmisoikeusvaikutusten seurantaa. Tähän työhön Vuorikoski kokee saaneensa uusia ideoita ja inspiraatiota valmennuksesta. ”On tärkeää viedä ihmisoikeusasiat arjen työhön ja varmistaa, miten ne kelluvat siellä riittävästi ja luontevimmin, usein osana nykyisiä prosesseja”, toteaa Vuorikoski.

FIBS on järjestänyt Ihmisoikeusvalmennuksen vuosittain vuodesta 2013 alkaen ulkoasiainministeriön tukemana. Tänä vuonna Ihmisoikeusvalmennus järjestettiin päivän mittaisena yhteistyössä EY:n kanssa.

Ihmisoikeuksiin liittyviä valmennuksia on ensi vuonna tarjolla entistäkin runsaammin! Keväällä tulossa mm. ihmisoikeusvalmennus juristeille sekä valmennus ihmisoikeuksista hankintaketjuissa ja riskimaissa – ilmoittaudu jo nyt!

Laajempi jäsenpalvelu-uudistuksemme astuu voimaan 1.1.2019. Uudistuksen ansiosta voimme tarjota entistä räätälöidympää palvelua eri jäsenryhmillemme, ja mikä parasta: muun muassa ihmisoikeusriskien ja -vaikutusten arviointiin sekä johtamiseen liittyviä palveluitamme on jatkossa tuottamassa entistä kattavampi joukko teeman johtavia asiantuntijoita uuden FIBS Partneri -ohjelmamme myötä.

Teksti: Satu Salonen, FIBS

Sosiaalinen vastuu
close