Yritysten vastuullisuus lähtee usein tuotesuunnittelusta. Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa niin ilmastokysymyksiin, raaka-aineiden saatavuuteen ja kriittisiin luonnonvaroihin, toimitusketjun vastuullisuuteen, tuotteiden kierrätettävyyteen, luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen kuin työturvallisuuteenkin.
Uusimpien selvitysten mukaan (FIBS, Yritysvastuu 2021 ja Business Finland 2022) vastuullisuuskysymykset on sisäistetty yrityksissä hyvin, mutta niiden kytkeytyminen kilpailukyvyn parantamiseen ja innovaatiotoimintaan vaatii vielä työtä. Kiertotalouden mukaisella, materiaaliviisaalla tuotekehityksen avulla voidaan kuitenkin toteuttaa niin yritysvastuullisuutta kuin edesauttaa innovaatiota ja kilpailukyvyn uudistumista
Tässä FIBS Practice tilaisuudessa:
- Kuulet käytännön esimerkkejä kiertotalouden yhteistyömalleista ja ekosysteemeistä
- Saat näkökulmia teollisen yhteistyön käynnistämiseen
- Voit osallistua keskusteluun liiketoiminnan yhteistyömallien mahdollisuuksista ja haasteista
Puhujat:
Ilkka Hippinen
johtava-asiantuntija kiertotalous ja materiaalitehokkuus, Motiva Oy
Ilkka Hippinen toimii johtavana asiantuntijana valtion kestävän kehityksen yritys Motiva Oy:ssä vastuualueina mm. Teollisten symbioosien palvelun kehittäminen ja koordinointi, Materiaalitori-palvelun hallinnointi sekä erilaiset muut kiertotalouteen ja materiaalien tehokkaampaan käyttöön liittyvät tehtävät.
Teollisten symbioosien palvelu – FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla pyritään auttamaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta liiketoimintaa. Materiaalitori -jätteiden ja sivuvirtojen tietoalusta, on palvelu, jossa yritykset voivat etsiä ja tarjota sivuvirtoja ja ylijäämiä hyötykäyttöön.
Anna Garton
Avainasiakkaat ja myynti, Kiertotaloustekstiilit ja palvelut, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
Anna etsii uudelle kotimaiselle kierrätysraaka-aineelle uusia käyttökohteita rakentamalla uusia ekosysteemejä ja jalostusketjuja. LSJH koordinoi ja tarjoaa ratkaisun Suomessa valtakunnallisesti kerätylle kotitalouksien poistotekstiilille, joka materiaali lajitellaan ja jalostetaan kotimaiseksi teollisuuden raaka-aineeksi. Yrityksen lupauksena on löytää paras mahdollinen kiertotalouden mukainen ratkaisu kaikille jakeille. Suomessa poistotekstiilin erilliskeräys alkaa vuoden 2023 alussa, muissa EU maissa vasta 2025.
Kenelle
Teemaan jo entuudestaan syventyneille tuotteiden suunnittelu- ja tuotekehitystehtävissä työskenteleville asiantuntijoille ja päälliköille ja yritysten vastuullisuusasiantuntijoille ja -päälliköille
Toteutustapa
Tilaisuus järjestetään etänä. Lähetämme linkin ilmoittautuneille pari päivää ennen tilaisuutta.
Kiertotalouslähtöinen tuotesuunnittelu -valmennus
Tämä tilaisuus on osa Kiertotalouslähtöinen tuotesuunnittelu -tilaisuussarjaa. Suosittelemme osallistumista parina: vastuullisuusasiantuntija + tuotekehityksen/suunnittelun asiantuntija.
Aiemmat sarjan tilaisuudet:
- 17.3.2022 Tuotekehitys vastuullisen kiertotalouden lähtökohtana
- 12.5.2022 Viisaat materiaalivalinnat kestävässä tuotekehityksessä
Jokaiseen tilaisuuteen on ollut mahdollista ilmoittautua myös erikseen.
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBS Pro -jäsenmaksuun.
Lisätietoja
FIBSin tiimi, 040 865 1285, fibs@fibsry.fi