Tässä tilaisuudessa kuulet
- Kestävyysmurroksen tutkimuksesta ja siihen liittyvästä yhteistyöstä ja vaikuttavuudesta
- Kolmen paneelikeskustelun aikana ajankohtaisista kestävyysmurroksen teemoista liike-elämän asiantuntijoiden ja tohtoripilotti SusTran tutkijoiden sekä heidän tutkimusaiheidensa kautta
- Paneelien aiheina ovat systeemisen ennakoinnin ideat ja menetelmät, regeneratiivisuus sekä toimialakohtaisia näkökulmia kiertotalouteen ja uudistavaan liiketoimintaan
Tilaisuuden tarkempi sijainti Aalto yliopiston kampuksella ilmoitetaan syksyn 2025 aikana
Kestävyysmurros tarkoittaa yhteiskunnan ja talouden perusteellista muutosta, jossa siirrytään ekologisesti kestävään, sosiaalisesti oikeudenmukaiseen ja taloudellisesti uudistuvaan toimintatapaan. Se on välttämätön vastaus aikamme suuriin haasteisiin: ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja resurssien ylikulutukseen. Yritykset, tutkijat ja päättäjät etsivät kiivaasti uusia tapoja vastata näiden haasteiden aiheuttamiin paineisiin. Samalla tarvitaan syvempää ymmärrystä siitä, miten muutos tapahtuu ja miten sitä voidaan johtaa viisaasti ja vaikuttavasti.
Tämä FIBSin ja SusTran yhteistyössä järjestämä tilaisuus tuo yhteen yritysmaailman asiantuntijat ja kestävyysmurroksen parissa työskentelevät väitöskirjatutkijat keskustelemaan siitä, millaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta siirtymä kestävään ja uudistavaan yhteiskuntaan olisi mahdollinen. Paneelikeskustelut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla uusinta tutkimustietoa sekä käytännön näkemyksiä muun muassa systeemisestä ennakoinnista, regeneratiivisuudesta ja kiertotalouden toimialakohtaisista ratkaisuista.
Kolmessa paneelikeskustelussa eri tieteenalojen väitöskirjatutkijat ja yritysedustajat kohtaavat seuraavista aiheista keskustellen:
- Systeemisen ennakoinnin ideat ja menetelmät: paneeli keskustelee kestävyysmurroksen strategisesta johtamisesta, institutionaalisesta luottamuksesta osana kestävyyssiirtymää, sekä raportoinnista osana strategista päätöksentekoa ja ennakointia.
- Regeneratiivisuus systeemisen muutoksen keinona: paneeli pohtii organisaatioiden luontosuhdetta, arvonluontia kiertotaloudessa ja hiilenhallinnassa sekä liikennejärjestelmän luontojalanjälkeä.
- Toimialakohtaisia näkökulmia kiertotalouteen ja uudistavaan liiketoimintaan: paneeli keskustelee uudistavan liiketoiminnan malleista ja miten parantaa luonnon tilaa.
Kestävyysmurros-tohtoripilotti (SusTra) on Itä-Suomen yliopiston johtama, 10 yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen tohtorikoulu vuosille 2025–2027. Osana hallituksen tuhannen tohtorin ohjelmaa, SusTrassa koulutetaan Suomeen 40 + 24 tohtoria kestävyysmurroksesta. FIBS toimii SusTran kumppaniverkostossa jäsenenä.
Kenelle tilaisuus on suunnattu?
Kaikille FIBSin jäsenorganisaatioiden edustajille, jotka haluavat syventää ymmärrystään systeemisestä muutoksesta ja kestävyysmurroksesta niin tieteellisen yhteisön kuin yritysmaailman näkökulmasta
Ohjelma
Paneelit moderoi CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen. Päivää juontaa SusTra:n tutkimuspäällikkö Meri Löyttyniemi.
Paneelikeskustelut pidetään peräkkäin samassa tilassa, joten osallistujien ei tarvitse valita paneelien välillä tai ilmoittautua niihin erikseen. Paneelien keskustelunaiheet kumpuavat SusTra-tohtoriopiskelijoiden väitöskirjatutkimusten aiheista.
Yritysedustajien nimet julkaistaan myöhemmin.
Klo 13:00 Tilaisuus alkaa
Tervetuloa systeemisen muutoksen päivään – kestävyysmurros tehdään yhteistyöllä
- Arto O. Salonen, professori, Itä-Suomen yliopisto & kestävyysmurros-tohtoripilotti SusTra
- Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS
Kiertotaloudesta liiketoimintaa ja huoltovarmuutta globaalissa murroksessa
- Minna Halme, professori, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu
PANEELI I Systeemisen ennakoinnin ideat ja menetelmät
- Marleena Halonen, väitöskirjatutkija Aalto-yliopisto: Kestävyysmurroksen strateginen johtaminen
- Valtteri Vuorinen, väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopisto: Institutionaalinen luottamus osana kestävyyssiirtymää
- Krista Leppänen, väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopisto: Raportointi osana strategista päätöksentekoa ja ennakointia
Tauko
PANEELI II Regeneratiivisuus systeemisen muutoksen keinona
- Claudia Kovács, väitöskirjatutkija Aalto-yliopisto: Organisaation luontosuhteiden uudelleenajattelu
- Emma Nykänen, väitöskirjatutkija Tampereen yliopisto: Arvonluonti kiertotaloudessa ja hiilenhallinnassa
- Venla Leppilampi, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto: Suomen liikennejärjestelmän luontojalanjälki
PANEELI III Toimialakohtaisia näkökulmia kiertotalouteen ja uudistavaan liiketoimintaan
- Mikko Lampinen, väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopisto: Ekosysteemien hallinta vihreän siirtymän materiaalien kestävässä kiertotaloudessa
- Vilma Ristikangas, väitöskirjatutkija Aalto-yliopisto: Vesi, resilienssi ja EU
- Kaisa Kurki, väitöskirjatutkija LUT-yliopisto: Kohti ruoankulutuksen kohtuullisuutta
16:00 Paneelit päättyvät
16.00-17.30 Mocktails
- Aalto-yliopiston terveiset, Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki
- Vapaata keskustelua ja verkostoitumista
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBS Perus -palveluun
Max 2 henkilöä per organisaatio.
Peruutusmahdollisuus
Voit peruuttaa ilmoittautumisen maksutta vahvistusviestistä löytyvän linkin kautta viimeistään 48 tuntia ennen tilaisuuden alkua, vai sen jälkeen sähköpostitse fibs (at) fibsry.fi. Lisätietoa FIBSin tilaisuuksien käytännöistä ja peruutusehdoista löydät ilmoittautumislomakkeen lopusta löytyvän linkin kautta. Veloitamme peruuttamattomista paikan päälle ilmoittautumisista 150 € + alv/tilaisuus.
Lisätietoa
fibs@fibsry.fi
Kumppanina yhteistyössä
Tilaisuutta mahdollistamassa
FIBS pidättää oikeuden muutoksiin.