Tässä käytännönläheisessä valmennuksessa
- Miksi vastuullinen yritys pyrkii kompensoimaan toiminnastaan aiheutuvan luontohaitan?
- Miten edelläkävijäyritykset voivat hyödyntää kompensaatiota toiminnassaan?
- Millaisia liiketoimintamahdollisuuksia kompensaatio tarjoaa?
- Millaiseksi Suomen kompensaatiolainsäädäntö on kehittymässä?
Ilmastokriisin tavoin luontopääoman häviäminen on nousemassa yritysten tietoisuuteen. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy kaikkialla maailmassa kiihtyvää vauhtia ja sillä tulee olemaan – ja on jo nyt – merkittäviä vaikutuksia yritysten toimintaan ja meidän kaikkien elämään. Valmennuksessa käsitellään keinoja yritysten toiminnan haitallisten vaikutusten vähentämiseksi sekä ekologisen kompensaation uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle on elinympäristöjen häviäminen ja heikkeneminen. Ekologisella kompensaatiolla tarkoitetaan pyrkimystä välttää ympäristöä vaurioittavan toiminnan haittoja esimerkiksi ennallistamalla tai hyvittämällä ja parantamalla heikentyneitä elinympäristöjä toisaalla. Maailmalla ekologinen kompensaatio on käytössä ja monissa maissa laki velvoittaa yrityksen kompensoimaan aiheutuneita luontohaittoja.
Valmennuksessa käsitellään kompensaatiota osana biodiversiteetin ja ekosysteemipalveluiden hyödyntämistä ja turvaamista. Kompensaatiokäytännöt luovat uusia toimintatapoja ja liiketoimintamahdollisuuksia – tavoitteena on ymmärtää kompensaation mahdollisuudet ja rajoitteet sekä kehittää yrityksille sopivia kompensaatio toimintamalleja.
Valmennuksen käytännön yritysesimerkkeinä kuullaan mm. Ruduksen ja UPM:n luontopääomakäytännöistä. Muut puhujavieraat tarkentuvat myöhemmin.
Tämä valmennus on toinen osa kahden valmennuksen sarjasta. Valmennuksen ensimmäiseen osaan pääset ilmoittautumaan täällä. Osallistuminen yhteen valmennukseen ei edellytä osallistumista myös toiseen.
Tutustu ja ilmoittaudu myös luontopääoman arvottamista ja mittaamista käsittelevään valmennukseen täällä.
.
Ohjelma
8.45 Etätilaisuuden linjat aukeavat
9.00 Tilaisuuden avaus
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, FIBS
9.20 Haittavaikutusten vähentäminen ja kompensaatio osana yritysten toimintaa
Riku Lumiaro, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija, SYKE
10.10 Tauko
10.20 Kompensaatiolainsäädännön valmistelu osana luonnonsuojelulain uudistusta
Leila Suvantola, lainsäädäntöneuvos, ympäristöministeriö
10.40 Kompensaation mahdollisuudet Suomessa
Mari Saario, liiketoimintajohtaja, Gaia Consulting Oy
11.25 Ryhmätyö
12.15 Lounas
13.00 Ruduksen kokemukset kompensaatiohankkeista
Ilkka Ojalehto, ympäristöasiantuntija, Rudus
13.30 UPM:n kokemuksia kompensaation mahdollisuuksista
Timo Lehesvirta, globaalien metsäasioiden johtaja, UPM
14.00 Q&A yrityscaseista
14.20 Päivän yhteenveto
14.30 Tilaisuus päättyy
Kenelle
Tilaisuus on suunnattu erityisesti suurten yritysten ympäristö- ja laatuvastaaville sekä yritysvastuuasiantuntijoille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet FIBSin luontopääomavalmennukseen. FIBS pidättää oikeuden muokata ilmoittautumislistaa vastaamaan tätä. Rajattu osallistujamäärä: max 2 henkilöä/organisaatio.
Puhujavieraat
Tilaisuuden vetäjänä toimii Suomen ympäristökeskus SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro. SYKE on valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta tarpeellista tietoa ja monitieteistä osaamista. Lumiaro luo katsauksen alan uusimpaan tutkimukseen ja kehittää yritysten ja muiden toimijoiden luonto- ja ilmastovastuullisuutta. Lumiaro on toiminut useissa valtion tutkimuslaitoksissa tutkimus-, kehitys-, KV- ja viestintätehtävissä.
Ilkka Ojalehto toimii Ruduksella ympäristöasiantuntijana. Ruduksella on vuonna 2013 aloitettu luonnon monimuotoisuutta tukeva LUMO-ohjelma. LUMO-ohjelman yhtenä tavoitteena on, että luonto on Ruduksen toimipisteillä monimuotoisuuden kannalta arvokkaampi toiminnan päättyessä kuin sen alkaessa. Tilaisuudessa Ojalehto kertoo osana LUMO-ohjelmaa tehdyistä kompensaatioon liittyvistä projekteista. Rudus Oy on Suomen johtava kiviainestuotteita, valmisbetonia ja betonituotteita valmistava yritys. Ruduksen historia ulottuu Suomessa yli 110 vuoden taakse. Kiviainestoiminta aloitettiin vuonna 1931 ja valmisbetonitoiminta 1958.
Osallistumismaksut
Lisätietoja
Miira Kokkonen, miira.kokkonen(at)fibsry.fi