Biodiversiteettiraportti ravisutti maailmaa – luontopääoma jatkossakin yksi FIBSin pääteemoista

9 toukokuuta 2019

IPBES:n tuore biodiversiteettiraportti paljastaa karun totuuden luonnon monimuotoisuuden tilasta: jopa miljoona eliölajia on uhattuna ja vaarassa tuhoutua lähivuosikymmeninä. Luku on luultua suurempi ja tahti odotettua nopeampi.

Luonnossa kaikki liittyy kaikkeen ja muutokset biodiversiteetissa vaikuttavat suoraan myös ihmiskuntaan: uhattuna ovat mm. ruoantuotanto, turvallisuus ja tasa-arvo.

Raportissa nostetaan esille hälyttäviä esimerkkejä: maan rappeutuminen on laskenut 23 % maapinta-alan tuottavuutta, vuosittain pölyttäjäkato aiheuttaa viljelysadoille maailmanlaajuisesti jopa 577 miljardin dollarin riskit ja 100-300 miljoonaa ihmistä altistuu tulville ja hurrikaaneille rannikkoelinympäristöjen tuhoutumisen vuoksi.

Raportti sisältää myös hyviä uutisia: meillä on keinot ratkaista luontokriisi.

Lajikadon pysäyttäminen edellyttää toimia niin valtioilta, yksilöiltä kuin yrityksiltä – sekä etenkin yhteistyötä eri tahojen välillä. Pelkästään yksittäisten lajien ja paikkojen suojelu ei riitä – on ymmärrettävä, mitkä järjestelmät johtavat biodiversiteetin heikkenemiseen ja keskityttävä niiden muuttamiseen.

Raportti painottaa myös ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden välistä sidettä.

Suomalaiset yritykset tuottavat jo nyt ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja niillä on hyvät edellytykset olla mukana ratkaisemassa myös luontokriisiä. Vauraissa maissa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat biodiversiteettiin globaalilla tasolla – siksi suomalaisyrityksissä tehdyt valinnat ovat kansainvälisesti merkittäviä. Kuten ilmastonmuutoksen kohdalla, myös luonnon monimuotoisuuden kannalta lähivuosien teot ovat ratkaisevia.

FIBS on valmentanut vuodesta 2014 lähtien ympäristöministeriön tukemana jo 50 yritystä ja organisaatiota ymmärtämään liiketoimintansa vaikutuksia ja riippuvuutta biodiversiteetista ja ekosysteemipalveluista. Vuoden 2018 valmennukseen osallistuneiden loppuraportit löytyvät täältä.

Luontopääoma pysyy keskeisenä teemana FIBSin toiminnassa myös tänä vuonna: syksyn valmennuksissa syvennytään perusteiden lisäksi myös luontovaikutusten raportointiin, kompensaatioon ja viestintään.

Ennen syksyä biodiversiteettia käsitellään myös Yritysvastuu 2019 -tutkimuksen julkistustilaisuudessa  15. toukokuuta. Tukevatko FIBSin tutkimuksen tulokset IPBES:n raportin sanomaa? Pääset kuulemaan tulokset ensimmäisten joukossa seuraamalla tilaisuutta kaikille avoimessa striimissä.

Angelina Kuokkanen
Koordinaattori, ympäristövastuu ja viestintä, FIBS
angelina.kuokkanen@fibsry.fi

Ympäristövastuu
close