Maailmaa ravisuttelevat erilaiset konfliktit. Niillä on monenlaisia vaikutuksia yritysten toimintaan. Useimmiten konfliktit ovat yritysten tiedossa etukäteen tai kehittyvät pitkällä aikavälillä, mutta toisinaan konfliktit ovat äkillisiä ja pakottavat yritykset tekemään nopeita päätöksiä liiketoiminnan jatkamiseen, sopeuttamiseen tai jäädyttämiseen liittyen.
Vastuukysymykset nousevat esiin, sillä yritystoiminta tarjoaa paikalliselle väestölle tuotteita, palveluita ja työpaikkoja. Toisaalta yritystoiminnan jatkamisella konfliktissa voi pahimmillaan olla myös negatiivisia kokonaisvaikutuksia.
Ilmoittaudu mukaan FIBSin ja Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen webinaariin Vastuullinen liiketoiminta konflikteissa. Tilaisuus on avoin molempien organisaatioiden jäsenistölle.
Webinaarissa kuulet:
- Miten yrityksen tulisi reagoida yllättäviin ulkoisiin konflikteihin?
- Miten vastuullinen yritys huomioi konfliktit toiminnassaan?
- Mitä tuleva yritysvastuusääntely sekä yritysvastuun standardit asiasta ohjeistavat?
Ohjelma:
Avaus ja FIBSin Yritysvastuupulssi-kyselyn tulokset
Helena Kekki, johtaja, FIBS
Konfliktit ja konfliktisensitiivinen liiketoiminta
Maria Mekri, toiminnanjohtaja, SaferGlobe
Kansainvälinen kauppa murroksessa, entäpä yritysvastuu?
Timo Vuori, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto
Kehittyvä yritysvastuulainsäädäntö ja konfliktit
Juho Saloranta, väitöskirjatutkija, Itä-Suomen yliopisto
Kestävä sopimussuhteista irrottautuminen konfliktitilanteissa
Jussi Lehtinen, Partner, Head of Dispute Powerhouse, Dittmar & Indrenius
Yritysten poliittinen rooli konflikteissa
Teivo Teivainen, Maailmanpolitiikan professori, Helsingin yliopisto
Paneelikeskustelu
Moderointi Greta Andersson, Yritysvastuuoikeuden yhdistys ry
Puhujat
Maria Mekri on SaferGloben toiminnanjohtaja. Marialla on vahva akateeminen tausta kansainvälisestä politiikasta Cambridgen ja Brandeis’in yliopistoista. Hän on saanut siviilikriisinhallinnan koulutuksen ja osallistunut Liberian vakauttamiseen. Hän on myös toiminut pitkään neuvottelutaitojen kouluttajana suomalaisille yrityksille. Marian erityisasiantuntemusta ovat poliittisten riskien analyysi sekä yritystoiminnan ja kehitysavun toteuttaminen kriisialttiilla alueilla.
Juho Saloranta on ihmisoikeuslakimies ja yritysvastuukysymyksiin erikoistunut väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa. Saloranta on seurannut läheltä yritysvastuulainsäädännön kehitystä: Saloranta on työskennellyt Euroopan Parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnassa sekä lainsäädäntösihteerinä eduskunnassa. Hän on Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen perustajajäsen ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana.
Jussi Lehtinen on johtaa Dittmar & Indreniuksen Dispute Powerhousea. Hänellä on laaja kokemus suurista sopimusjuridisista toimeksiannoista sekä kotimaisista ja kansainvälisistä välimiesmenettelyistä ja tuomioistuinprosesseista niin siviili-, hallinto- kuin erityistuomioistuimissa. Hänet tunnetaan lisäarvoa luovasta out-of-the-box -ajattelustaan ja riidanratkaisun sekä muiden juridiikan alueiden uusien innovaatioiden kehittäjänä ja vaativien toimeksiantojen menestyksekkäänä asiakaspalvelijana. Toimeksiantotyön ohella hän toimii jatkuvasti välimiehenä ja on kysytty puhuja erilaisissa riidanratkaisua käsittelevissä foorumeissa.
Hän on myös kirjoittajana useissa alan kansainvälisissä julkaisuissa. Who’s Who Legal 2021 on nimennyt Jussi Lehtisen kansainvälisen välimiesmenettelyn johtavaksi asiantuntijaksi ja Legal 500 on nostanut Jussi Lehtisen riidanratkaisun Hall of Fameen yhtenä neljästä suomalaisesta asianajajasta riidanratkaisun alueella.
Timo Vuori toimii johtajana EK:ssa, vastuualueena kansainvälinen kauppa ja kauppapolitiikka. Hänellä on laaja ja monipuolinen kokemus kansainvälisestä kaupasta ja sen sääntelystä. EU:n kauppapolitiikka on yksi keskeinen keino vaikuttaa kansainväliseen kauppaan maailmanlaajuisesti. Timo seuraa ja vaikuttaa EU-kehitykseen muun muassa Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsenenä Brysselissä.
Hän on toiminut myös pitkään vastuullisuuteen kansainvälisessä kaupassa liittyvien teemojen kanssa, muun muassa vastaten aikaisemmin muiden tehtävien ohella YK:n Global Compact -yritysvastuualueen kansallisesta ja Pohjoismaisesta yritysyhteistyöstä. Hän on ollut myös valmistelemassa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n kansainvälisiä vastuullisuussuosituksia muun muassa vastuullisista investoinneista ja liiketoiminnasta heikon hallinnon maissa. Timo näkee kansainvälisen kaupan ja vastuullisuuden olevan tällä hetkellä merkittävien muutosten keskellä geopolitiikan, ilmaston ja ihmisoikeuksien korostuessa.
Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on toiminut myös valtio-opin laitoksen johtajana sekä tutkimusjohtajana tutkimuskollegiossa ja globaalin hallinnan huippuyksikössä. Vierailevana professorina Teivainen on ollut useissa Etelä- ja Pohjois-Amerikan yliopistoissa. Hän valmistelee parhaillaan luonnonvarojen käyttöä ja suomalaisyritysten maailmanpoliittista roolia pohtivaa dokumenttielokuvaa
Maaliskuussa 2022 Teivainen sai alansa kansainvälisesti tärkeimmän tiedejärjestön International Studies Associationin ”Outstsanding Activist Scholar” -palkinnon. Aiemmin hän on saanut esimerkiksi American Sociological Association Hopkins-palkinnon, Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon, Suomen Akatemian tunnustuspalkinnon ja Helsingin yliopiston JV Snellman -palkinnon. Yksi hänen kirjoistaan on Yritysvastuun umpikuja.
Teivainen on toiminut johtavissa asiantuntijatehtävissä Euroopan unionin, Suomen ulkoministeriön ja konsulttitoimistojen hankkeissa. New York Times, BBC ja Xinhua News sekä lukuisat pienemmät mediat eri puolilta maailmaa ovat julkaisseet hänen haastattelujaan. Teivainen järjestää eri tahoille räätälöityjä maailmanpoliittisia kaupunkikävelyitä.
Lisätietoja
FIBSin tiimi, 040 865 1285, fibs@fibsry.fi
FIBS pidättää oikeuden muutoksiin.
Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka lähetetään kaikille ilmoittautuneille.