Ihmisoikeusvaikutusten ymmärtäminen ja johtaminen on noussut viime vuosina yhdeksi yritysten olennaisimmista vastuullisuusteemoista niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Yritysten sidosryhmät asiakkaista rahoittajiin odottavat, että yritykset hallitsevat riskinsä ja minimoivat kielteiset vaikutuksensa toimintansa piirissä oleviin ihmisiin koko arvoketjun pituudelta tuoteturvallisuudesta työntekijöiden työoloihin – myös niissä maissa, joissa ihmisoikeuksiin liittyvät lait ja toimintatavat ovat puutteellisia.
FIBSin vuotuisesta yritysvastuututkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset yritykset kokevat toimitusketjujen ihmisoikeusvaikutusten johtamisen kaikkein hankalimmaksi vastuullisuusteemaksi. Haasteista huolimatta kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa tekevien yritysten on ymmärrettävä sidosryhmiensä odotukset, oman toimintansa nykyiset kipukohdat sekä kehitystyöhön parhaiten soveltuvat työkalut.
FIBSin vuoden 2018 Ihmisoikeusvalmennus on jaettu kahteen osaan niin, että aamun valmennuksessa käsitellään ihmisoikeusvaikutusten johtamisen ABC:tä – ihmisoikeusvaikutusten johtamisen taustaa, viitekehyksiä ja sidosryhmien odotuksia. Lounaan jälkeisessä Ihmisoikeuksien Jatko –valmennuksessa mennään enemmän käytäntöön ja pohditaan sitä, miten yrityksen ihmisoikeusvaikutuksia voi arvioida ja johtaa konkreettisesti. Valmennus perustuu kansainvälisiin YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin. Osallistujat voivat halutessaan osallistua valmennuksista molempiin tai vain toiseen.
Ihmisoikeuksien ABC -valmennuksen jälkeen:
- Osaat kertoa, mitä ihmisoikeudet ovat ja miten ne liittyvät liiketoimintaan
- Tunnet keskeiset yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat normit ja niiden odotukset liiketoiminnalle
- Ymmärrät, millaisia ihmisoikeusvaikutuksia yrityksillä voi olla käytännössä
Näiden taustatietojen ja periaatteiden tuntemus on edellytys sille, että yritys voi johtaa ihmisoikeusvaikutuksiaan kattavasti.
Valmennus on suunnattu ensisijaisesti valmistusta, myyntiä tai hankintaa pääasiallisesti harjoittaville FIBSin keskisuurille jäsenyrityksille.
ABC-valmennus sopii erityisesti eri liiketoimintafunktioissa työskenteleville (esim. yritysvastuu, hankinta, kehittäminen tai riskienhallinta) johtajille, päälliköille ja asiantuntijoille, jotka ovat vasta tutustumassa yritysten ihmisoikeusvaikutusten arviointiin tai kaipaavat osaamiselleen päivitystä. Kannustamme erityisesti johtoryhmien jäseniä osallistumaan valmennukseen
Puhujavieraat
Valmennuksen vetää FIBSin asiantuntijoiden lisäksi Ernst & Youngin Senior Consultant Lia Heasman, joka on perehtynyt ihmisoikeusvaikutusten johtamiseen paitsi työssään EY:llä, myös väitöskirjatutkimuksessaan.
Lisätietoja
Miira Kokkonen, miira.kokkonen@fibsry.fi
Yhteistyössä