Tässä tilaisuudessa kuulet
- Mitkä ovat ekologisen kompensaation liiketoimintahyödyt, mahdollisuudet ja rajoitteet
- Millaiseksi Suomen kompensaatiolainsäädäntö on kehittymässä
- Yritysesimerkin siitä, miten edelläkävijäyritykset voivat hyödyntää kompensaatiota toiminnassaan ja kehittää yritykselle sopivia kompensaatiotoimintamalleja
- Miksi vastuullinen yritys pyrkii kompensoimaan toiminnastaan aiheutuvan luontohaitan
Tien, talon tai kaivoksen rakentaminen ovat esimerkkejä liiketoiminnasta, joilla on kaikilla suoria ja epäsuoria vaikutuksia ympäristön ja lajien monimuotoisuuteen.
Ekologinen kompensaatio on keino hidastaa luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Sen tavoitteena on hyvittää ihmisen aiheuttamat luonnon monimuotoisuuden heikennykset parantamalla käsiteltyjä elinympäristöjä sekä luomalla uusia toisaalla.
Kompensaatiohyvitys on luonnon monimuotoisuuden lisäämistä jossain muualla kuin heikennettävällä alueella. Hyvitys voidaan toteuttaa joko kunnostamalla tai hoitamalla luonnontilaltaan heikkolaatuisia elinympäristöjä tai suojelemalla hyvälaatuisia luontokohteita.
Onnistuneesti toteutettuna ekologinen kompensaatio tuottaa mitattavissa olevan hyödyn luonnon monimuotoisuudelle ja mahdollistaa luonnonvarojen hyödyntämisen siten, että luonnon heikentyminen on mahdollisimman vähäisiä.
Yrityksille ekologinen kompensaatio on liiketoimintamahdollisuus sekä keino rakentaa ja ylläpitää mainetta yritysvastuun edelläkävijänä ja varmistaa myös omat toimintaedellytykset tulevaisuudessa.
Monissa maissa yritykset kompensoivat aiheuttamiaan luontohaittoja lain velvoittamana – on vain ajan kysymys, milloin ekologinen kompensaatiolainsäädäntö muodostuu toimintatavaksi myös Suomessa. Onko yrityksesi yksi edelläkävijöistä?
FIBSin ja Suomen ympäristökeskuksen valmennuksessa saat hyvän kokonaiskuvan ekologisen kompensaation keinoista ja liiketoimintahyödyistä, ja pääset myös vaihtamaan ajatuksia päivän teemasta muiden osallistujien kanssa.
Ohjelma
8.30 Ilmoittautuminen ja verkostoituminen aamiaisen lomassa
9.00 Tilaisuuden avaus
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, FIBS
Haittavaikutusten vähentäminen ja kompensaatio osana yritysten toimintaa
Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, SYKE
Ekologisen kompensaation kehittäminen osana luonnonsuojelulainsäädännön uudistusta
Lainsäädäntöneuvos Johanna Korpi, YM
Kompensaation mahdollisuudet Suomessa
Liiketoimintajohtaja Mari Saario, Gaia Consulting Oy
11.30 Lounas
Miten kompensaatiota voidaan hyödyntää yritysten liiketoiminnassa?
Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, SYKE
Case Rudus: Kompensaatio osana LUMO-ohjelmaa
Ilkka Ojalehto, ympäristöasiantuntija, Rudus Oy
Case UPM: Kompensaatio UPM:n liiketoiminnassa
Timo Lehesvirta, Globaalit metsäasiat, UPM
14.30 Tilaisuus päättyy
Puhujavieraat
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro on toiminut useissa valtion tutkimuslaitoksissa tutkimus-, kehitys- ja viestintätehtävissä. Monille luonnosta kiinnostuneille hän on myös tuttu tv- ja radio-ohjelmista. SYKE on valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta tarpeellista tietoa ja monitieteistä osaamista.
Ilkka Ojalehto toimii Ruduksella ympäristöasiantuntijana. Rudus Oy on Suomen johtava kiviainestuotteita, valmisbetonia ja betonituotteita valmistava yritys. Ruduksella on vuonna 2013 aloitettu luonnon monimuotoisuutta tukeva LUMO-ohjelma. LUMO-ohjelman yhtenä tavoitteena on, että luonto on Ruduksen toimipisteillä monimuotoisuuden kannalta arvokkaampi toiminnan päättyessä kuin sen alkaessa.
Kenelle
- Teeman parissa aloitteleville tai työskenteleville yritysten asiantuntijoille ja päälliköille
- Max. 2 henkilöä per organisaatio
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBSin jäsenmaksuun
Lisätietoja
Angelina Kuokkanen, angelina.kuokkanen(at)fibsry.fi, 040 095 3871
Yhteistyössä