Tässä käytännönläheisessä valmennuksessa
- opit ymmärtämään keskeiset luonnon monimuotoisuuteen liittyvät käsitteet kuten ekosysteemi, ekosysteemipalvelut, ympäristö ja kestävyys
- tutustut uusimpaan tietoon luonnon monimuotoisuuden tilasta sekä ilmastonmuutoksen etenemisestä
- tunnistetaan yritysten suorat ja epäsuorat vaikutukset biodiversiteetin ja ekosysteemien muutoksiin
- harjoituksen tarkoituksena on hahmottaa yrityksen ja ekosysteemipalveluiden välinen yhteys omassa toiminnassa sekä tunnistaa olemassa olevia säätely- ja toimintamalleja
- kokemuksia muiden yritysten ympäristövastuullisuudesta
Ilmastokriisin tavoin luontopääoman häviäminen on nousemassa yritysten tietoisuuteen. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy kaikkialla maailmassa kiihtyvää vauhtia, jolla tulee olemaa merkittäviä vaikutuksia yritysten toimintaan ja meidän kaikkien elämään. Ihminen on täysin riippuvainen luonnon tuottamista raaka-aineista kuten puusta sekä ravinnosta. Maaperän monimuotoisuus mahdollistaa puiden kasvun ja pölytyspalvelut tuottavat 3/5 ruuastamme.
Luontopääoma tarkoittaa kaikkia palveluita ja hyötyjä, joita yritys saa luonnosta, sekä niitä positiivisia ja kielteisiä vaikutuksia, joita yrityksillä on luontoon. Luonto on hyvinvointimme perusta, jonka hyvinvoinnista myös yritysten on huolehdittava. Jokainen yritys haluaa kasvattaa arvoaan, olla tehokkaampi ja parantaa päätöksentekoaan. Mikäli luontopääomaa ei sisällytetä yrityksen päätöksentekoon, on todennäköistä, että yritykseltä jää merkittäviä riskejä ja mahdollisuuksia huomioimatta. Luontopääoman huomioiminen merkitsee monille edelläkävijäyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Valmennuksessa käsitellään yritystoiminnan ja biodiversiteetin sekä ekosysteemipalveluiden välistä suhdetta ja yritystoiminnan merkitystä. Yritysten suhdetta ekosysteemipalveluiden hyötyihin ja haittoihin käydään läpi Ecosystems Review -työkalun avulla. Valmennuspäivänä käsitellään kuinka eri ympäristövastuun osa-alueet ovat yhteydessä toisiinsa ja syvennytään mm. siihen miten ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon ja sen kautta yritystoimintaan ja yhteiskuntaan.
Tämä valmennus on ensimmäinen osa kahden valmennuksen sarjaa. Valmennuksen toiseen osaan pääset ilmoittautumaan täällä. Osallistuminen yhteen valmennukseen ei edellytä osallistumista myös toiseen.
Tutustu ja ilmoittaudu myös luontopääoman arvottamista ja mittaamista käsittelevään valmennukseen täällä.
Ohjelma
8.45 Etätilaisuuden linjat aukeavat
9.00 Tilaisuuden avaus
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, FIBS
9.10 Biodiversiteetti ja ekosysteemipalvelut sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset – Maailmanlaajuinen haaste ja siihen vastaaminen
Riku Lumiaro, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija, SYKE
10.25 Tauko
10.30 Mikä on omalle yritykselle oikea tapa tukea luonnon monimuotoisuutta
Heidi Huttunen, kehityspäällikkö, Valio
Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, Kesko
11.30 Lounas
12.30 Yrityksen toiminnan suhde ja vaikutukset biodiversiteettiin ja ekosysteemipalveluihin, Ecosystems Review -työkaluun tutustuminen
Riku Lumiaro, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija, SYKE
13.00 Omaehtoista työskentelyä yritysten luontovaikutuksista
13.40 Harjoitustehtävän purku
14.20 Päivän yhteenveto
14.30 Tilaisuus päättyy
Kenelle
Tilaisuus on suunnattu erityisesti suurten yritysten ympäristö- ja laatuvastaaville sekä yritysvastuuasiantuntijoille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet FIBSin luontopääomavalmennukseen. FIBS pidättää oikeuden muokata ilmoittautumislistaa vastaamaan tätä. Rajattu osallistujamäärä: max 2 henkilöä/organisaatio.
Puhujavieraat
Tilaisuuden vetäjänä toimii Suomen ympäristökeskus SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro. SYKE on valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta tarpeellista tietoa ja monitieteistä osaamista. Lumiaro luo katsauksen alan uusimpaan tutkimukseen ja kehittää yritysten ja muiden toimijoiden luonto- ja ilmastovastuullisuutta. Lumiaro on toiminut useissa valtion tutkimuslaitoksissa tutkimus-, kehitys-, KV- ja viestintätehtävissä.
Heidi Huttunen (MMM, agr.) toimii Valion Alkutuotannossa vastuullisen maidontuotannon kehityspäällikkönä. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjäljen Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Huttunen vastaa luonnon monimuotoisuuden kehitystyöstä valiolaisten maitotilojen parissa.
Osallistumismaksut
Lisätietoja
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, angelina.kuokkanen(at)fibsry.fi