Tässä webinaarissa kuulet:
- Mikä on palkkatasa-arvon tilanne Suomessa – mistä erot palkoissa juontuvat, ja mitä juridisia velvoitteita asiaan liittyy?
- Mitä keinoja tilanteen ratkaisemiseen on?
- Mitä yritykset voivat tehdä palkkaerojen kaventamiseksi?
Kestävän kehityksen tavoitteiden seurannassa näkyy, että Suomi on muuta Eurooppaa jäljessä palkkatasa-arvon suhteen. Palkat ovat edelleen aihe, josta avoimen keskustelun käyminen tuntuu monesta vaikealta. Kuitenkin tiedämme, että naisten vuotuiset keskiansiot ovat 83 prosenttia miesten vastaavista. Monesti eroa selitetään työelämän segregaatiolla, mutta se ei yksin selitä eroa, koska myös samalla koulutuksella samoilla aloilla palkoissa on eroa. Ja mikä selittää sen, että naistyypillisinä pidetyistä töistä maksetaan kategorisesti pienempää palkkaa?
Yritysten kannattaisikin kiinnittää huomiota omiin käytäntöihinsä ja selvittää, onko palkkaeroja, joita ei osata selittää.
Entä mitä keinoja palkkaeron kaventamiseen on? Onko yrityksillä keinoja, joilla nostaa asiaa keskusteluun ja parantaa yhteiskunnallista tilannetta? Mitä yritysten on tehtävä varmistaakseen työntekijöidensä yhdenvertaisen kohtelun myös palkkauksen osalta?
Keskustelemassa mukana tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Kosti Hyyppä ja Outi Viitamaa-Tervonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM). Lisäksi saat inspiroivan yritysesimerkin, jonka esittelee Anneli Karlstedt, Nokian monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta vastaava johtaja. Nokia nosti vuonna 2019 yhdenvertaisuuden liiketoimintaprioriteetiksi, ja kävi läpi kaikkien työntekijöidensä palkat perusteettomien palkkaerojen löytämiseksi ja poistamiseksi.
Kenelle
- kaikille kiinnostuneille, mutta erityisesti
- HR ja johto, jotka vastaavat palkoista, ja yhdenvertaisuudesta vastaavat henkilöt
Puhujat
Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara on oikeustieteen kandidaatti (Turun yliopisto 2000) ja varatuomari. Tasa-arvovaltuutettu vuodesta 2017, sitä ennen Tehyssä vuodesta 2003 lakimiehenä, neuvottelupäällikkönä ja edunvalvontajohtajana
Kosti Hyyppä toimii erityisasiantuntijana Suomen Ekonomeissa. Hyyppä on kiinnostunut erityisesti palkkaeroista samassa työssä. Hänen vastuullaan on edistää työelämän tasa-arvoa ammattiryhmässä, jossa miesten ja naisten palkkaerot – myös selittymättömät – ovat poikkeuksellisen suuret. Kauppatieteistä on valmistunut suunnilleen saman verran miehiä ja naisia jo vuosikymmeniä, mutta palkkaerot eivät ota kaventuakseen.
Outi Viitamaa-Tervonen, STM, on työelämäkysymyksiin erikoistunut juristi. Viimeisen vuosikymmenen hän on toiminut projektipäällikkönä sosiaali- ja terveysministeriössä, sitä ennen pitkään aikuiskoulutuksessa. Viitamaa-Tervonen vastaa samapalkkaisuuteen liittyvästä kolmikantayhteistyöstä, tasa-arvolakiin liittyvistä työelämäasioista ja oikeudellisista samapalkkakysymyksistä. Hän tuntee paloa työelämän kehittämiseen, erityisesti työmarkkinatoimijoiden yhteistyön, työhyvinvoinnin ja samapalkkaisuuden näkökulmista.
Anneli Karlstedt, Head of Diversity and Inclusion, vastaa monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta Nokiassa.
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBSin jäsenmaksuun
Lisätietoja
Miira Kokkonen, tapahtumatuottaja, miira.kokkonen@fibsry.fi, 044 367 3632