Tässä FIBS Webinaarissa:
- Opit, miten pilaantuneiden alueiden kunnostus linkittyy kestävään liiketoimintaan sekä miten kestävän kehityksen periaatteet voi ottaa siinä huomioon
- Kuulet, miten ja miksi kestävän kehityksen periaatteet kannattaa ottaa huomioon pilaantuneiden alueiden tutkimuksissa ja kunnostuksessa
- Kuulet, millaisia imagokysymyksiä kunnostustyöhön liittyy ja miten niitä voi hallita
- Tutustut menetelmiin, joilla kunnostuksen kestävyyttä voidaan arvioida ja kunnostusmenetelmän valintaa ohjata
Valtakunnallinen PIMA-strategia ohjaa pilaantuneiden alueiden riskinhallintaa kustannustehokkaaseen ja kestävään suuntaan. Strategian mukaisesti pilaantuneen maan aiheuttamat ympäristö- ja terveysriskit tulee saada kestävästi hallintaan vuoteen 2040 mennessä.
Tässä tilaisuudessa kerromme siitä, miten PIMA-strategia vaikuttaa yritysten, kuntien, kaupunkien ja maanomistajien toimintaan. Muutokset liittyvät vahvasti kestävyysajattelun lisääntymiseen pilaantuneen maan riskienhallinnassa ja kunnostuksessa.
Kestävyydessä huomioidaan paitsi ympäristö- ja terveysnäkökulma, myös taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. Kestävyyttä tulee arvioida koko hankkeen elinkaaren ajan, aina kaavoituksesta kunnostussuunnitteluun ja varsinaiseen kunnostusvaiheeseen, ja tilaisuudessa käydäänkin läpi, miten hankkeen eri vaiheissa kestävyyteen voidaan vaikuttaa.
Kunnostussuunnittelu- ja kunnostusvaiheen kestävyyteen on panostettu erityisesti, sillä sen merkitys hankkeissa on suuri. Tämän vuoksi perehdytään riskiarvioperusteiseen maaperän kunnostukseen. Saat tämän myötä katsauksen myös kaavoituksen roolista ja maanomistajan vastuista.
Ohjelma
Tilaisuuden avaus: Angelina Kuokkanen, yritysvastuuasiantuntija, FIBS
Johdanto: Hannu Ansala, osastopäällikkö, AFRY Finland Oy
PIMA-strategia: Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
Pilaantuneiden alueiden kestävä kunnostus: Aura Nousiainen, ympäristöasiantuntija, AFRY Finland Oy
Pilaantuneiden alueiden kestävä kunnostus tilaajan näkökulmasta: Juha Koskela, johtava asiantuntija, AFRY Finland OY
Tilaisuuden lopetus
Puhujat:
Outi Pyy, SYKE
Outi Pyy (DI) toimii johtavana asiantuntijana Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE). Pyy on ollut keskeisessä asemassa pilaantuneisiin maa-alueisiin liittyvien ohjeistusten, säädösten, toimintatapojen ja -mallien kehittämisessä sekä yhteistyöverkostojen johtamisessa ja koordinoinnissa. Hän on toiminut projektipäällikkönä useissa alan hankkeissa kuten Pilaantuneiden maa-alueiden riskinhallintastrategia (PIMA-strategia) -projektissa ja Pilaantuneiden maa-alueiden kestävät riskinhallintakeinot (PIRISTE) -hankkeessa.
Aura Nousiainen, AFRY
Aura Nousiainen (MMT) on toiminut AFRYlla maaperään ja pohjaveteen liittyvien kestävien kunnostusmenetelmien suunnittelutehtävissä vuodesta 2017. Hän on erikoistunut paikalla tapahtuviin in situ-kunnostuksiin ja kestävyyden toteuttamiseen kunnostushankkeen elinkaaren kaikissa vaiheissa.
Juha Koskela, AFRY
Juha Koskelalla (FM) on yli 30 vuoden kokemus erilaisista ympäristöalan tehtävistä. Hän on toiminut muun muassa kunnan ympäristösihteerinä, ELY-keskuksessa valvontatehtävissä, aluehallintovirastossa erilaisten lupapäätösten valmistelijana.
Kenelle
Tilaisuus on suunnattu erityisesti organisaatioiden ympäristö- ja vastuullisuuspäälliköille, kiinteistöpäälliköille ja -johtajille, maanomistuksista ja -hankinnasta vastaaville sekä laki- ja sopimusasioista vastaaville.
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBSin jäsenmaksuun.
Lisätietoja
FIBSin tiimi, 040 865 1285, fibs@fibsry.fi
Webinaari on katsottavissa myöhemmin tallenteena – ilmoittautumalla saat linkin videoon sähköpostitse