Tässä tilaisuudessa kuulet
- mitä tieteeseen pohjautuvien luontotavoitteiden asettaminen edellyttää yritykseltä sekä parhaat käytännön vinkit työn aloittamiseen
- käytännön kokemuksia luontotavoitteiden asettamisesta SBTN-tavoitteita ensimmäisten joukossa pilotoineilta yrityksiltä
- mitä tiedepohjaisten luontotavoitteiden kehitystyön osalta on odotettavissa vuoden 2023 aikana
Tilaisuus on tällä hetkellä täynnä. Julkaisemme jälkikäteen tilaisuudesta tallenteen FIBSin Uutishuoneessa. Mikäli haluaisit linkin tallenteeseen suoraan sähköpostiisi, täytä lomake tästä!
Miten varmistaa yrityksen luontotyön vaikuttavuus?
Kaikki liiketoiminta on riippuvaista monimuotoisesta luonnosta ja terveistä ekosysteemeistä, joko suoraan tai välillisesti toimitusketjujen kautta. Yhteiskunnallisen hyvinvoinnin haastamisen lisäksi kiihtyvä luontokato asettaa huomattavia riskejä myös yritysten tulevaisuuden toimintaedellytyksille. Tätä taklatakseen moni suomalaisyritys onkin viime vuosien aikana aloittanut työn omien luontovaikutusten selvittämiseksi ja vähentämiseksi.
Yksi tapa varmistaa yrityksen luontotyön vaikuttavuus on tieteeseen pohjautuvien luontotavoitteiden asettaminen. Tieteeseen pohjatuvat tavoitteet (science-based targets, SBTs) ovat mitattavia, toteutettavissa olevia ja aikaan sidottuja tavoitteita, jotka pohjautuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteeseen ja mahdollistavat sen, että yrityksen toiminta on linjassa niin maapallon kestävyysrajojen kuin sosiaalisen kestävyyden kanssa. Tieteeseen pohjautuvat luontotavoitteet määrittelevät tieteen keinoin yritysten roolin luontokadon pysäyttämisessä ja luovat samalla näin selkeän polun yrityksen pidemmän aikavälin kilpailukyvyn ja resilienssin varmistamiseksi.
Kansainvälinen Science Based Targets Network (SBTN) kehittää parhaillaan yrityksille ja kaupungeille suunnattuja ohjeistuksia tieteeseen pohjautuvien luontotavoitteiden asettamiselle. Ohjeisto vastaa yritysten tarpeeseen saada työkaluja tieteeseen perustuvan ja siten aidosti vaikuttavan ja vertailukelpoisen luontotyön tueksi.
FIBSin toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa kokeiluhankkeessa kymmenen luontotyöhön sitoutunutta yritystä – Atria, Kesko, Lassila & Tikanoja, Metsähallitus, Paulig, Reima, Rudus, SOK, UPM-Kymmene ja Valio – ovat päässeet vuoden 2022 aikana pilotoimaan valmisteilla olevaa ohjeistoa ensimmäisten joukossa Suomessa omien luontotavoitteidensa asettamiseksi. Pilottihankkeen aikana yritykset syventyivät muun muassa omien luontovaikutustensa arviointiin koko arvoketjun osalta, luontovaikutustensa priorisoimiseen toiminnan kohdentamiseksi sekä luontotyön ja kiertotalouden välisten linkkien tunnistamiseen.
Tilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla edelläkävijäyrityksiltä suoraan heidän kokemuksistaan luontotavoitteiden asettamisesta käytännössä sekä kasvattaa ymmärrystä siitä, mitä tavoitteiden asettaminen pitää sisällään ja edellyttää sitä harkitsevalta yritykseltä.
Ohjelma
13.00 Kahvia ja ilmoittautuminen
13.30 Tervetuloa
Angelina Kuokkanen, Yritysvastuuasiantuntija, FIBS
Aloitussanat
Mari Pantsar, Vanhempi neuvonantaja, Kestävyysratkaisut, Sitra
Liikkeelle luontotavoitteiden asettamisessa – parhaat opit SBTN-kokeiluhankkeesta
Angelina Kuokkanen, Yritysvastuuasiantuntija, FIBS
Kokemuksia SBTN-kehikon soveltamisesta:
Case S-ryhmä, Satu Kuoppamäki, vastuullisuuspäällikkö, SOK
Case Valio, Erika Haakana, vastuullisuuskoordinaattori, Valio
Case Rudus, Ilkka Ojalehto, ympäristöasiantuntija ja Sanni Rauhala, projektityöntekijä, Rudus
Q&A
What’s next? What to expect from the upcoming SBTN guidance
Jess McGlyn, Corporate and Partner Engagement Director, SBTN
16.00 Tilaisuus päättyy
Kenelle
Sitran ja FIBSin kokeiluhankkeeseen hakeneille ja osallistuneille yritysten edustajille, sekä kaikille yritysten luontotyöstä ja tieteeseen pohjautuvista luontotavoitteista kiinnostuneille.
Huom! Max 2 henkilöä per organisaatio.
Osallistumismaksut
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton
Julkaisemme jälkikäteen tilaisuudesta tallenteen FIBSin Uutishuoneessa. Mikäli haluaisit tallenteen linkin suoraan sähköpostiisi, täytä lomake tästä!
Peruutusmahdollisuus
Osallistumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisen vahvistusviestistä löytyvän linkin kautta viimeistään 48 tuntia ennen tilaisuuden alkua. Lisätietoa FIBSin tilaisuuksien käytännöistä ja peruutusehdoista löydät ilmoittautumislomakkeen lopusta löytyvän linkin kautta.
Veloitamme peruuttamattomista ilmoittautumisista 150 € + alv/tilaisuus, ellei muuta ole tapahtumailmoituksessa mainittu. Veloittamastamme no show -maksusta 50 % menee tilaisuuskustannusten kattamiseen ja 50 % lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Peruutusmaksua ei peritä sairaustapauksissa tai jos osallistujalla on muu ylitsepääsemätön este, mikäli hän ilmoittaa pois jäännistään ennen tilaisuutta.
Lisätietoa
fibs@fibsry.fi, 040 865 1285
Yhteistyössä
FIBS pidättää oikeuden muutoksiin.