Tässä webinaarissa saat vinkkejä siihen
- miten yrityksenne voi ehkäistä työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa
- mistä löytyy työkaluja ja käytännön ratkaisuja riskienhallinnan vahvistamiseksi
Yritysten ihmisoikeusvastuuseen liittyvä toiminta on kehittynyt viime vuosina paljon. Globaalien hankintaketjujen haasteet ovat jo monen tiedossa, ja vastuullisuus on osa yhä useamman yrityksen ydintoimintaa. Suomessa tapahtuva työvoiman hyväksikäyttö ja ihmiskauppa on edelleen harvemmin tunnistettu ongelma. Kesällä Helsingin Sanomien esiin nostamat siivousalan väärinkäytökset sekä uutisointi rakennusalalla ilmenneistä hyväksikäyttötapauksista ovat herättäneet useat yritykset pohtimaan omaa riskiään joutua osalliseksi väärinkäytöksiin alihankkijan laiminlyöntien vuoksi.
Webinaarin tavoitteena on parantaa yritysten tietoisuutta työperäisestä hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta, sekä vahvistaa yritysten mahdollisuuksia torjua työvoiman hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa Suomessa.
Webinaarin sisältö perustuu Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNIn kesällä 2020 julkaisemaan raporttiin, joka tarjoaa konkreettisia välineitä yrityksille puuttua hyväksikäyttöön. Yhteistyössä yritysten kanssa EU-rahoitteisessa FLOW-hankkeessa laadittu julkaisu sisältää viisi käytännönläheistä työkalua, joiden avulla yritykset voivat vahvistaa työolojen valvontaa ja seurantaa sekä kehittää työntekijöille tarkoitettuja seuranta- ja ilmoitusmekanismeja. Näiden työkalujen tavoitteena on vahvistaa riskien hallintaa erityisesti aloilla, joilla käytetään matalasti koulutettua tai kouluttamatonta ulkomaista työvoimaa ulkoistamis-, alihankinta-, lähetys- ja rekrytointijärjestelyjen kautta esimerkiksi rakennus-, siivous-, maatalous- ja ravintola-alalla.
Koulutuksessa keskitytään ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin työperäisen hyväksikäytön vastaisen strategian laatimisen kautta, johon sisältyy sopimuskumppaneiden ennakkoarviointia ja sopimusehtojen laatimista hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjumisen näkökulmasta. Yritysten valvonnan tehostamiseksi esitellään myös hankkeessa kehitetty työkalu, jolla arvioida ja tarkastaa alihankkijoiden tai muiden sopimuskumppanien toimintaa esimerkiksi työmaalla tai myymälätiloissa. Koulutuksessa käydään myös läpi mitä tehdä mahdollisten epäilysten herätessä. Työntekijöiden oikeuksista huolehtiminen kaikilla toimitusketjun tasoilla edistää ihmisarvoista työtä ja reilua kilpailua sekä parantaa yrityksen imagoa ja vahvistaa sen markkina-asemaa.
Tämä webinaari on jatkoa FIBSin kanssa yhteistyössä joulukuussa 2019 järjestetylle Työperäinen hyväksikäyttö Suomen kontekstissa – mitä yritysten tulisi tietää? -webinaarille. Webinaaritallenne on katsottavissa uutishuoneessamme (vaatii kirjautumisen).
Puhujavieraat
Webinaarin asiantuntijavieraina ovat YK:n yhteydessä toimivan Euroopan Kriminaalipolitiikan Instituutin (HEUNI) johtaja, oikeustieteen tohtori Natalia Ollus sekä tutkija Anni Lietonen (VTM), sekä erikoissuunnittelija Annina Jokinen (VTM), jotka mm. tutkivat sekä Suomessa että kansainvälisellä tasolla työperäistä ihmiskauppaa sekä ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Osana työtään he ovat esitelmöineet ja kouluttaneet viranomaisia, järjestöjä ja yrityksiä ihmiskaupan ja työperäisen hyväksikäytön ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta jo yli kymmenen vuotta.
The European Institute for Crime Prevention and Control (HEUNI) perustettiin Suomen valtion ja Yhdistyneiden kansakuntien välisellä sopimuksella vuonna 1981. HEUNI toimii itsenäisenä yksikkönä oikeusministeriön yhteydessä. HEUNI tekee tutkimus- ja kehittämistyötä mm. ihmiskaupasta, sukupuoleen kohdistuvavasta väkivallasta sekä talousrikollisuudesta ja korruptiosta. HEUNI toimii laaja-alaisesti yhteistyössä Suomessa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
Kenelle
Tilaisuus on suunnattu Suomessa toimiville yrityksille, jotka käyttävät suorasti tai epäsuorasti ulkomaalaista työvoimaa ulkoistamis-, alihankinta-, lähetys- ja rekrytointijärjestelyjen kautta.
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBSin jäsenmaksuun
Lisätietoja
Miira Kokkonen, 044 367 3632, fibs(at)fibsry.fi
Yhteistyössä