Tässä FIBS Peers -tilaisuudessa
- kuulet mikä data monimuotoisuuden johtamisessa on tärkeää
- saat tietää poikkeaako monimuotoisuuden johtamista tukeva data tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskartoituksissa kerättävästä datasta, ja jos poikkeaa niin miten?
- kuulet kuinka diversiteetti- ja inkluusiodataa voi kerätä, lakia rikkomatta?
- opit miten tulkita monimuotoisuuteen ja inkluusioon liittyvää dataa
Ymmärrys monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden merkityksestä on kasvanut viime vuosina, ja yhä useampi tiedostaa, että työpaikoilla tulee huomioida ihmisten moninaisuus. Se voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisten tarpeiden huomioimista, kuten mukautuksia työntekoon tai työajan joustoja, tai vaikkapa sen miettimistä, miten johtoon saataisiin enemmän ihmisiä eri taustoista. Koska monimuotoisuuden kenttä on laaja, voi alkuunpääseminen monimuotoisuustyössä tuntua hankalalta, tai voi herätä kysymyksiä siitä, mihin suuntaan työtä tulisi viedä.
Monimuotoisuuden ja inkluusion strateginen ja systemaattinen johtaminen vaatii dataa. On nimittäin mahdotonta tietää missä olemme, ja kuinka työssä onnistumme, jos organisaation tilaa ei säännöllisesti kartoiteta. Ilman dataa on mahdotonta asettaa työn prioriteetit vastaamaan toivottuja tavoitteita, ja on vaikea tietää, koska on tarve korjata suuntaa.
Diversiteettijohtaja tarvitsee dataa niin henkilöstön koostumuksesta, kuin inkluusion kokemuksesta eri henkilöstöryhmien keskuudessa. Datalla johtaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Henkilötietolaki kieltää työnantajaa keräämästä tietoa työntekijöiden identiteeteistä ja ominaisuuksista, kuten seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisyydestä tai terveydentilasta.
Tämän työpajan aikana keskitytään selvittämään diversiteettidatan keräämistä: kuinka dataa voisi luoda diversiteettityötä varten tilanteessa, jossa dataa ei suoraan saa kerätä ja tallentaa työntekijärekisteriin? Mikä tieto on työlle relevanttia? Mitä tietoa ehkä jo on olemassa, ja kuinka puuttuvaa dataa voisi kerätä lakia rikkomatta?
Työpajan toinen näkökulma dataan on sen tulkinta. Miten diversiteettidataa tulisi lukea? Mitä jatkokysymyksiä datalle kannattaa asettaa, ja milloin tulee reagoida?
Puhujat
Aija Harju toimii Skanskan ja Ikean yhteistyöbrändin BoKlokin D&I Leaderinä ja Suomen Skanskan HR Business Partnerina. Aija on ihmisten ja kulttuurin kehittämisen ammattilainen, joka on tehnyt töitä HR:n parissa aina strategian suunnittelusta lähtöhaastatteluihin. Aijalla on monipuolista johtamisosaamista, jota on viime vuosista lähtien maustanut inklusiivisuuden näkökulma.
Asianajaja, osakas Suvi Knaapila on toinen Dittmar & Indreniuksen Employment, Benefits & Pensions -praktiikan vetäjistä. Hän työskentelee laaja-alaisesti suomalaisten ja kansainvälisten yritysten henkilöstöön liittyvien juridisten kysymysten parissa, mukaan lukien kysymykset, jotka liittyvät yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja tietosuojaan työelämässä.
Yritysvastuujohtajien sparrausryhmä 2021
Vuonna 2021 FIBS järjestää yritysvastuujohtajien sparrausryhmän, johon ilmoittaudutaan mukaan koko vuodeksi. Jokaisella sparrauskerralla on oma teemansa ja jokaista fasilitoi yksi FIBSin partnereista. Keskitymme vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia kulloinkin käsiteltävän teeman ympäriltä asiantuntijoiden alustamana. Pohdimme yhdessä, miten muutosta voidaan käytännönläheisesti toteuttaa työyhteisöissä. Sparrausryhmä on avoin FIBS Pro -palvelun ostaneille. Ryhmään otetaan 15 yritystä ilmoittautumisjärjestyksessä.
Toteutustapa
- Sparrausryhmä kokoontuu neljä kertaa vuoden aikana: 9.3., 13.4., 2.9. & 2.11.
- Jokaisella kerralla on oma teema. Keskitymme kullakin kerralla vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia kulloinkin käsiteltävän teeman ympäriltä asiantuntijan/-tuntijoiden alustamana.
- Pohdimme yhdessä, miten muutosta voidaan käytännönläheisesti toteuttaa työyhteisöissä
- Ilmoittautumalla pääset mukaan koko tilaisuussarjaan, ja sitoudut jokaiseen ryhmän tapaamiseen.
- Voit tuoda jokaiselle kerralle kollegan siitä yksiköstä, joka hoitaa kulloinkin käsiteltävää osa-aluetta organisaatiossanne. Keräämme one plus -osallistujien tiedot lähempänä tilaisuutta.
Kenelle
Tilaisuus on suunnattu yritysvastuujohtajille, viestintäjohtajille sekä yritysten johtotehtävissä toimiville
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBS Pro –jäsenmaksuun
Lisätietoja
FIBSin tiimi, 040 865 1285, fibs(at)fibsry.fi
Partnerina yhteistyössä
Sparrausryhmä järjestetään yhteistyössä FIBS Partnereidemme Stora Enson, AFRY:n, Dittmar & Indreniuksen ja Includia Leadershipin kanssa.