Vuoden 2015 alusta voimaan tulleen uuden yhdenvertaisuuslain myötä kaikkien vähintään 30 henkeä työllistävän yrityksen ja organisaation tulee tehdä yhdenvertaisuussuunnitelma. FIBSin uusi julkaisu ’Yhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille’ auttaa uuden lain mukaisen suunnitelman laadinnassa. Yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteiden tavoitteena on, että organisaatioiden menettelytavat mm. työhönotossa, palkkauksessa, tehtäväjaossa ja koulutuksessa, kuin myös palveluiden ja tavaroiden tarjonnassa ovat aidosti syrjimättömiä.
Uusi yhdenvertaisuuslaki on tuonut mukanaan useita muutoksia erityisesti yksityisen sektorin työelämään. Yksi merkittävimmistä uudistuksista on, että organisaatioiden tulee jatkossa suunnitelmallisesti edistää työntekijöiden sekä tavaroiden ja palvelunsaajien yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä, ts. laatia yhdenvertaisuussuunnitelma. Vaatimus koskee viranomaisten lisäksi koulutuksen järjestäjiä, oppilaitoksia sekä vähintään 30 henkeä työllistäviä työnantajia.
FIBSin uusi julkaisu Yhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille (pdf) on suunnattu kaikille yksityisen sektorin työnantajaorganisaatioille, niiden henkilöstöjohdolle ja -asiantuntijoille, esimiehille, työoikeusjuristeille, työntekijä- ja työnantajajärjestöjen asiantuntijoille sekä muille asiantuntijoille.
Opas tarjoaa sekä tietoa yhdenvertaisuuslaista että ohjeita ja esimerkkejä uuden lain myötä toimeenpantavista, yhdenvertaisuussuunnittelua koskevista toimenpiteistä. Julkaisusta löytyy neuvoja yhdenvertaisuuden varmistamiseksi sekä miten tehdään nykykäytäntöjen arviointi suhteessa lain edellyttämiin yhdenvertaisuuden edistämistoimiin, syrjimättömyyden varmistamiseen sekä syrjinnän vaarassa olevien ryhmien tarpeiden huomiointiin. Oppaassa on myös tietoa yhdenvertaisuudesta osana henkilöstön monimuotoisuuden johtamista.
Yhdenvertaisuussuunnitteluoppaan on laatinut FIBSin monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, KTT Aulikki Sippola. Oppaan sisältöä ovat kommentoineet työn aikana sekä yritysedustajat eri toimialoilta että eri ministeriöiden ja viranomaisten edustajat, millä on haluttu varmistaa, että julkaisu vastaa juuri niihin kysymyksiin, jotka askarruttavat eniten suunnitelman tekijöitä. Opas on tuotettu osana Yhdenvertaisuus etusijalle (YES) hanketta, ja se täydentää FIBSin vuonna 2014 julkaisemaa monimuotoisuuden johtamisen opasta.
Tavoitteena aito syrjimättömyys niin työntekijöiden kuin tavaroiden ja palveluiden tarjonnankin osalta
Uuden yhdenvertaisuuslain myötä työnantajalla on velvollisuus edistää yhdenvertaista kohtelua ja ehkäistä syrjintää. Velvoitteiden tavoitteena on, että työpaikkojen menettelytavat mm. työhönotossa, tehtäväjaossa, koulutuksessa, palkkauksessa ja työsuhde-etuuksista päätettäessä kuin myös palveluiden ja tavaroiden tarjonnassa ovat aidosti syrjimättömiä. Syrjintäperusteita ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuneisuus tai muu henkilöön liittyvä syy. Laki myös kieltää suoran ja epäsuoran syrjinnän, häirinnän, kohtuullisten mukautusten epäämisen sekä ohjeen tai käskyn syrjiä jotakuta.
Uutta aikaisempaan lakiin verrattuna on myös se että, työnantajan on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista, kehitettävä työoloja ja toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Vammaisten henkilöiden osalta työnantajan on tarvittaessa kohtuullisia mukautuksia tekemällä varmistettava yhdenvertaiset asiointi-, koulutus- ja työnsaantimahdollisuudet.
Lisätietoa:
- Aulikki Sippola, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, KTT, FIBS, puh. 040 172 5501, aulikki.sippola@fibsry.fi
- Seija Jalkanen, vanhempi hallitussihteeri, Työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 029 504 8952, seija.jalkanen@tem.fi