Miltä näyttää elinkelpoinen maailma vuonna 2050 ja mihin toimenpiteisiin yritysten tulee ryhtyä välittömästi sen saavuttamiseksi? Tätä FIBS kysyi viimekeväisessä tiedotteessaan, kun kansainvälisen yritysvastuuverkosto WBCSD:n raportti ”Visio 2050: Muutoksen aika” julkaistiin suomeksi.
Raportissa määritellään muutospolut yhdeksälle toimialalle energiasta ruokaan, sekä listataan 12 makrotrendiä ja 10 mahdollista häiriötä, jotka saattavat määrittää yritysten globaalin toimintaympäristön kuluvalla vuosikymmenellä. WBCSD määrittelee lisäksi yrityksille yhteisen vision maailmasta, jossa yli yhdeksän miljardia ihmistä voi elää hyvää elämää maapallon kestokyvyn rajoissa vuonna 2050.
Yritysten on lisäksi omaksuttava kolme ajatustavan muutosta: kapitalistista talousjärjestelmää on muokattava siten, että se palkitsee aitoa lisäarvon tuottamista, on rakennettava pitkän aikavälin resilienssiä sekä siirryttävä haittojen minimoinnista uudistavaan ajattelutapaan.
Uudistavan toiminnan keskiössä on systeemiajattelu, jossa tavoitteena on hahmottaa kokonaisuuksia aiempaa paljon paremmin ja nähdä erilaisten ongelmien ja ilmiöiden yhteen kietoutuneisuus. On murrettava vallalla oleva siilomainen ja mekanistinen tapa lähestyä esimerkiksi yrityksen vaikutuksia ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Kestävän kehityksen haasteet ovat systeemisiä, eli ns. pirullisia ongelmia, joiden ratkaiseminen ei onnistu samalla ajattelulla, jolla ongelmat luotiin.
Vauhdittaakseen systeemistä muutosta FIBS haluaa auttaa suomalaisia yrityksiä siirtymään uudistavaan liiketoimintaan ja hyödyntämään systeemiajattelua muutoksen työkaluna.
Ymmärtääkseen, minkälaisella toiminnalla systeemistä muutosta vauhditetaan, FIBS on käynnistänyt uudistavan liiketoiminnan ja systeemiajattelun konseptointityön yhdessä FIBS Partnerin WhyCo Oy:n kanssa. FIBS haluaa konkretisoida, mitä uudistava liiketoiminta ja systeemiajattelu tarkoittavat yritysten arjessa ja miten se toteutetaan.
Kutsumme FIBSin jäsenet mukaan konseptointityöhön, jotta saamme mahdollisimman monta erilaista näkökulmaa teemaan. Meitä kiinnostavat etenkin käytännön kokemukset ja yrityksissä jo käynnistetty työ uudistavan liiketoiminnan ja systeemiajattelun saralla. Muunkinlaiset ajatukset ja kokemukset ovat tervetulleita. Samalla pääset vaikuttamaan FIBSin jäsentoimintaan tässä uudessa yritysvastuun teemassa.
Mikäli olet halukas osallistumaan WhyCo:n toteuttamaan lyhyeen etähaastatteluun, ota yhteyttä viimeistään 26.1.2023: Michaela Ramm-Schmidt, michaela.ramm-schmidt@whyco.fi, 040 525 0509. Haastattelut tehdään tammi-helmikuun aikana, tarvittaessa luottamuksellisesti. Voit jakaa ajatuksiasi aiheesta myös sähköpostitse.
Haastattelukierroksen jälkeen FIBS ja WhyCo suunnittelevat konseptointiyön seuraavan vaiheen, johon FIBSin jäsenet ovat myös tervetulleita.