Vuoden 2023 loppupuolella julkaistu uusin versio Planetaarisista rajoista osoitti, että kuljemme ympäristön kannalta edelleen väärään suuntaan: kuusi yhdeksästä planetaarisesta rajasta on jo ylitetty. EU:n Copernicus ilmastopalvelu puolestaan uutisoi että vuosi 2023 oli lämpimämpi kuin koskaan ennen mittaushistorian aikana. Ja vaikka YK:n COP 28 ilmastokokouksessa saavutettiin historiallinen lopputulos, on selvää että ihmiskunnan tulee tehdä asioita eri tavalla tulevaisuudessa. Tähän luontoälyn hyödyntäminen tarjoaa oman ratkaisunsa.
Luontoäly tarkoittaa kykyä oppia luonnon periaatteiden ja toimintamallien soveltamisesta ja hyödyntämisestä yhteiskunnan ja yritysten suunnittelussa, päätöksenteossa ja innovaatioissa.
Luonto on innovoinut onnistuneesti jo vuosimiljardien ajan. Sopeutunut ja kehittynyt. Ehkä sen logiikassa on jotain mistä myös ihminen voisi ottaa mallia? Miltä kuulostaisi yritys, joka on monimuototoinen sekä yhteistyökykyinen? Osaa mukautua jatkuvaan muutokseen ja toimintaympäristön pienempiinkin nyansseihin? Käyttää resurssit tehokkaasti ilman että syntyy jätettä ja tuottaa ympäröivien toimijoiden kannalta maksimaalisen arvon?
Nämä kaikki periaatteet ovat luontoälyn ytimessä, ja niitä hyödynnetäänkin jo liiketoiminnassa maataloudesta ja teollisuudesta terveydenhuoltoon.
Monet edelläkävijäyritysten esimerkit Suomesta ja maailmalta todistavat, että luontoälyn avulla todellakin voidaan saavuttaa aidosti kilpailuetua tuottavia tuote- ja prosessi-innovaatioita koko arvoketjussa aina raaka-aineiden hankinnasta tuotteiden käyttöön.
Esimerkkien kautta käytäntöön
Alkutuotannossa luontoäly kiteytyy usein uudistavan maa- ja metsätalouden konseptiin. Uudistava maatalous on kokonaisvaltainen ekosysteemiä elvyttävä ja sosiaalisesti rakentava tuotantotapa. Ympäristöhyötyjen lisäksi uudistavan maatalouden keskiössä on laadukas ja hyvä sato. Uudistavaa maataloutta soveltavat hankintaketjussaan esimerkiksi Anora, Carlsberg ja Sinebrychoff sekä Nestle. Uudistavan metsätalouden logiikka noudattelee maatalouden kanssa samoja periaatteita. Esimerkki uudistavan metsätalouden soveltamisesta löytyy Metsä Groupin toiminnasta.
Energiantuotannossa luontoälyä hyödyntää esimerkiksi vesivoimaloita valmistava belgialainen Turbulent. Yritys on ottanut tuotekehityksessään mallia vesipyörteen dynamiikasta. Vesipyörteeseen perustuva voimala mahdollistaa esimerkiksi vesieläinten läpi kulkemisen vahingoittumatta.
Terveydenhuollon alalta hyvä esimerkki on yhdysvaltalainen Sharklet. Yhtiön kehittämä hain ihoa jäljittelevä pintamateriaali estää bakteereja kiinnittymästä ja muodostamasta kasvustoja, mikä auttaa vähentämään kemiallisten puhdistusaineiden käyttöä.
Luonnon logiikka osaksi koko yrityksen toimintaa
Useat luontoälyä soveltavat innovaatiot liittyvät tiettyyn prosessiin tai tuotteeseen, mutta esimerkiksi yhdysvaltalainen Interface sekä suomalainen Origin by Ocean ovat ottaneet luonnon logiikan toimintansa ytimeen.
Tekstiililaattoja valmistava Interface on kehittänyt systemaattisesti toimintaansa kestävämpään ja myöhemmin uudistavaan suuntaan jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Yrityksen tuotteista löytyy useita luontoälyä hyödyntäviä innovaatioita jotka auttavat muun muassa vähentämään merkittävästi haitallisten kemikaalien käyttöä sekä materiaalihukkaa tuotteen käytön aikana. Yhtiö on myös ottanut luontoälyn osaksi koko yrityksen toimintaa, ja pyrkii käyttämään luonnon logiikkaa koko arvoketjussa, tehtaista tuotteiden elinkaaren.
Origin by Ocean on kehittänyt menetelmän, jonka avulla merilevällä voi korvata öljyn kemiantuotteiden raaka-aineena, kosmetiikasta pakkauksiin. Ratkaisu auttaa samalla puhdistamaan rannikkoalueet rehevöitymistä aiheuttavista levistä.
Luontoäly voidaan viedä myös johtamiseen ja yrityksen kaikkeen muuhun toimintaan, kuten belgialainen jokiin, meriin ja rannikkoalueisiin erikoistunut insinööritoimisto Haedes on tehnyt. Se voi tarkoittaa esimerkiksi avointa yhteistyötä kumppaneiden kanssa kilpailun ja tiedon panttaamisen sijaan. Myös partnerimme Ramboll on ottanut uudistavan ajattelun ja sitä kautta myös luontoälyn osaksi liiketoimintaansa.
Mistä aloittaisin?
Luontoälyn käyttö liiketoiminnassa ei edellytä vuosien opiskelua. Avaralla ajattelulla ja perusasioiden ymmärtämisellä pääsee pitkälle. Toki joidenkin tuoteinnovaatioiden kohdalla on pystyttävä ymmärtämään luonnon monimutkaisia prosesseja.
Monet yritykset ovat aloittaneet työnsä luontoälyn parissa käynnistämällä dialogin tutkijoiden kanssa. Aiheen itsenäisen opiskelun voi aloittaa esimerkiksi perehtymällä alan kirjallisuuteen ja artikkeleihin (kokosin loppuun muutaman, joita voin lämpimästi suositella) tai vaikkapa osallistumalla FIBSin uudistavan liiketoiminnan ja johtamisen valmennukseen 22.-23.5. (ilmoittaudu mukaan viimeistään 28.3.). Ja innokkaimmille suosittelen lämpimästi ekologian peruskurssia avoimessa yliopistossa.
Olipa toimialanne mikä hyvänsä, kannattaa katseet suunnata kohti luontoälyä sillä todennäköistä on, että kilpailijanne Suomessa ja maailmalla ovat jo liikkeellä. Kannattaa myös pitää mielessä, että parhaaseen lopputulokseen pääsee kun kehittämistyössä on mukana koko organisaatio: luonto tekee kehitystyötä aina monilajisessa yhteistyössä.
Nicholas Wardi
Yritysvastuuasiantuntija, FIBS
nicholas.wardi@fibsry.fi
Varaa paikkasi nyt: Uudistavan liiketoiminnan ja johtamisen syväsukellus 22.-24.5.2024
Toukokuun valmennuksessamme opit miten voit luoda strategian, joka vahvistaa yrityksenne resilienssiä ja kykyä vastata alati kiihtyvään muutokseen. Näet miten voit kehittää innovointia luontoälyä soveltaen, ja kuinka nostat oman, tiimisi ja organisaationne johtamiskäytännöt uudelle tasolle. Kuulet myös käytännön esimerkkejä uudistavan liiketoiminnan pioneereistä ja pääset mukaan vertaisryhmiin, joissa voit vaihtaa ajatuksia muutosten mahdollisuuksista ja haasteista muiden yritysten kanssa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 28.3.
Lisäluettavaa uudistavasta liiketoiminnasta ja luontoälystä
Aiemmat blogimme
- Michaela Ramm-Schmidt, WhyCo: Pelastuuko maailma nykymenolla vai onko vastuullisuus rikki?
- Michaela Ramm-Schmidt, WhyCo: Miltä uudistava liiketoiminta näyttää ja mistä pitää aloittaa?
- Nicholas Wardi, FIBS: Mitä seuraavaksi yritysten luontotyössä?
Maksuttomat oppaat
- WBCSD: Visio 2050 – Muutoksen aika
- WBCSD & Forum for the Future: A Compass for Just and Regenerative Business
Artikkelit
- Capital Institute: Explore the Eight Principles of a Regenerative Economy
- Daniel Christian Wahl: Can regenerative economics & mainstream business mix? (Medium)
- Daniel Christian Wahl: Sustainability as a learning journey: pilgrims and apprentices (Medium)
- Tobias Hahn & Maja Tampe: Strategies for regenerative business (SageJournals)
- Jan Konietzko, Ankita Das, Nancy Bocken: Towards regenerative business models: A necessary shift? (ScienceDirect)
- World Resource Institute: What Is Systems Change? 6 Questions, Answered
Kirjat
- Leen Gorissen: NI – Building the future of Innovation on millions of years of Natural Intelligence
- Giles Hutchins: Leading by Nature
- Sixten Korkman: Talous ja humanismi (Otava)
- Donella H. Meadows: Thinking in systems (Chelsea Green Publishing)
- Kate Raworth: Doughnut Economics
- Laura Storm & Giles Hutchins: Regenerative Leadership
- Petri Uusikylä & Harri Jalonen: Epävarmuuden aika, kuinka ymmärtää systeemistä muutosta? (Into)
- Daniel Christian Wahl: Designing Regenerative Cultures (Triarchy Press)