Kannattiko osallistua uudistavan liiketoiminnan ja johtamisen syväsukellukseen?

7 lokakuuta 2024

FIBS järjesti toukokuussa 2024 yrityksille suunnatun syvävalmennuksen uudistavasta liiketoiminnasta. Haastattelimme osallistujia kesälomien jälkeen, ja pyysimme heitä jakamaan kokemuksiaan ja oivalluksiaan kaksipäiväisestä tilaisuudesta.

Miksi syväsukellukseen päätettiin osallistua?

Monella osallistujalla taustamotiivina oli jonkinlainen ristiriita nykyisen talousajattelun ja ympäristön sekä ihmisten hyvinvoinnin välillä – kokemus ja tunne siitä, että nykyinen malli ei toimi. Uteliaisuus uuden ajattelun äärellä johdatti osallistumaan syväsukellukseen.

Osa oli jo opiskellut aihetta pidempään ja toisille tämä oli ensimmäisiä kosketuksia uudistavaan ajatteluun. Kaikki kuitenkin kokivat, että tämä on tulevaisuuden suunta ja tarvitsemme kipeästi uusia malleja rakentaa liiketoimintaa ja yhteiskuntaa. Uudistava liiketoiminta nousee nyt nopeasti, vaikka se ehkä vielä kuplii hiukan pinnan alla.

”Tiedostan, että olen vielä aloittelija uudistavassa ajattelussa, mutta tunnen, että tämä on alku jatkuvasti kehittyvälle prosessille, josta ei ole paluuta.”

Syväsukellus tarjosi osallistujille mahdollisuuden yhdessä pohtia uudistavuutta ja sen eri näkökulmia, jakaa kokemuksia, ymmärtää sen käytännön toteutusta ja jäsentää omaa ajatteluaan. Moni koki myös tarvetta oppia sanoittamaan tätä kiehtovaa teemaa muille. Mitä uudistava toiminta tarkoittaa esimerkiksi työpaikalla tai omassa elämässä? Miten siitä voi rakentaa menestyvää liiketoimintaa ja miltä tulevaisuuden kestävä liiketoiminta näyttää?

Syväsukellus vastasi osallistujien tarpeeseen pohtia, mitä siirtymä vastuullisuudesta kestävyyteen vaatii ja miten kestävyysmurros toteutetaan. Paikan päälle tultiin, koska on ymmärretty, että pelkkä haittojen vähentämien ei riitä vaan pitää myös korjata ja uudistaa.

Moni osallistuja näki myös, että FIBSin syväsukellus oli uniikki mahdollisuus syventyä tähän aiheeseen uudistavan ajattelun johtavan asiantuntijan Leen Gorissenin fasilitoimana. Tästä teemasta on nimittäin toistaiseksi vielä melko vähän koulutusta Suomessa. Tapahtuma koettiin sopivan mittaiseksi, ei liian kalliiksi ja hyvällä tavalla intensiiviseksi.

Kannattiko osallistua? Miksi?

Kaikki haastatellut kokivat päätöksen osallistua ehdottoman hyväksi. FIBS saikin täydet viisi pistettä myös palautekyselyssä. Tämä oli kokemus, joka meni syvälle ja ajattelun hauduttaminen jatkuu edelleen. Ymmärrys uudistavasta ajattelusta lisääntyi ja osallistujat saivat luottamusta siihen, että uusia ajattelumalleja  uskaltaa käyttää. Oppeja on myös pystytty viemään heti käytäntöön. Osallistujat oppivat lisäksi käytännön metodeja, joilla uudistavaa ajattelua voi herätellä muissa omilla työpaikoillaan.

Syväsukelluksen toteutustapa kahden päivän pituisena ”retriittinä” Nuuksion metsän keskellä, Hawkhillin mökkikylässä, loi oikeanlaiset olosuhteet uuden ajattelun herättelemiseen.

”Tuli tunne, että minulla oli aikaa keskittyä ja pidettiin huolta.”

Vaikka tapahtuma vaati kaksi päivää, se oli kannattava investointi. Uuden ajattelun löytäminen vaatii pysähtymistä ja irrottautumista tutuista ympyröistä. Luonnon ympäröimänä keskittyy paremmin sekä asiaan että ihmisiin. Oma suhde luontoon sai uusia ulottuvuuksia. Saattoi toisaalta myös nousta surua siitä, kuinka kaukana olemme kestävyydestä, mutta muiden tekijöiden kohtaaminen toi toivoa, että asiat voivat muuttua. FIBS voi edelläkävijänä olla ylpeä tästä konseptista, joka koettiin vakuuttavana ja vahvan tahtotilan osoittamisena.

Mitä erityisesti arvostettiin?

Erään osallistujan sanojen mukaan tapahtuma oli kuin transformatiivisen oppimisen käsikirjasta. Uuden ajattelun omaksuminen on hyvin haastavaa normaalin elämän raameissa, jossa syvälle juurtuneista olettamuksistaan on vaikea päästää irti.

Osallistujat arvostivat myös sitä, että toteutustapa oli linjassa uudistavan ajattelutavan kanssa ja Leen Gorissenin läsnäolotaidot sekä valmennustyyli saivat valtavasti kiitosta. Oltiin nöyrällä tutkimusmatkalla luontoon, talouteen, liiketoimintaan ja omaan itseen. Oli tilaa ajattelun niksautuksille ja vuoropuhelulle, joka ei ollut syyllistävää, ja myös keskeneräisyys sanoitettiin. Kun oivallukset saa tehdä itse, vaikutus on syvempi ja pysyvämpi. Kiireettömyyden tunne sekä ryhmän pieni koko koettiin tärkeäksi. Ryhmän jäsenten hyvin erilaiset taustat auttoivat avaamaan uutta ajattelua ja haastamaan omia näkökulmia.

”Pidin valmentajastamme Leenistä, ohjelmasta, muista osallistujista, sisällöstä – siis oikeastaan koko paketista.”

Syväsukelluksessa oivallettiin myös, että uudistava ajattelu ei ehkä olekaan ”uutta”, vaan tätä on pohdittu ja myös sovellettu jo pitkään. Unelmoinnille ja visioinnille pitää myös olla tilaa, mutta uudistava ajattelu ei kuitenkaan ole mitään haihattelua.

Suositellaanko syväsukellusta myös muille? Kenelle?

Kaikki haastatellut ja FIBSin palautekyselyyn vastanneet suosittelisivat tapahtumaa lämpimästi muillekin. Nähtiin, että syväsukellus sopisi kenelle tahansa, mutta olisi erityisen arvokas poliittisille ja elinkeinoelämän päätöksentekijöille, arvoketjun eri toimijoille, koulutusjärjestelmän edustajille, fasilitoijille sekä vastuullisuusasiantuntijoille. Monet osallistujat ovatkin jo suositelleet syväsukellusta muille verkostossaan.

Tärkeää on kuitenkin, että osallistuja on itse valmis ja halukas haastamaan ajatteluaan. Avoin mieli on edellytys uuden oppimisille.

”On haastettava itseään, maailmankuvaansa ja ajatteluaan yhä uudelleen, jotta voit oppia lisää. Juuri niin tässä kävi.”

Miten tästä eteenpäin?

Koska uuden oppiminen osalla vasta alkoi tai toisilla otti joitain askeleita eteenpäin, jatkuvuus on tärkeää. Olemmekin perustaneet pienryhmän syväsukelluksen osallistujille, jossa jatkamme edelleen matkaa kohti uudistavaa toimintaa. Monet osallistujat toivovat jatkokurssia uudistavasta ajattelusta sekä jatkopohdintaa liiketoiminnan ja talouden näkökulmista. Toivelistalta löytyi myös eri puolilla Suomen järjestettävät uudistavan toiminnan lukupiirit. Uudistavan ajattelun erilaisiin suuntauksiin voisi myös syventyä, koska se toisi esiin ajattelutavan moninaisuutta.

FIBSiltä toivotaan match makerin roolin ottamista sekä teeman esillä pitämistä. Syväsukelluksen lisäksi kaivataan myös muita formaatteja ja materiaaleja sekä vuoropuhelun mahdollistamista. Olisi nimittäin tärkeä yhdessä pohtia, miten rakennamme rohkeutta tarttua tähän ajatteluun tulevaisuuden liiketoiminnan rakentamisessa.

FIBSin ja Sitran tuottamassa videossa voit kokea hieman syvävalmennuksen tunnelmia sekä kuulla lisää osallistujien ajatuksia uudistavasta liiketoiminnasta.

Syväsukellus uudistavaan liiketoimintaan 2025

FIBS järjestää seuraavan uudistavan ajattelun ja johtamisen syväsukellusvalmennuksen 21.-23.5.2025  Hawkhill Resortissa, Nuuksion kansallispuistossa. Ilmoittautuminen avautuu lähiaikoina – merkkaa jo päivät kalenteriisi!

Vuoden 2025 alkuun on myös suunnitteilla tapahtuma, jossa voit tavata syväsukelluksen osallistujia, kuulla heidän valmennuskokemuksistaan suoraan sekä keskustella uudistavasta ajattelusta. Liity FIBSin postituslistalle niin saat ajoissa tietoa tilaisuuksista ja ehdit varata paikkasi.

Michaela Ramm-Schmidt
WhyCo Oy
michaela.ramm-schmidt@whyco.fi

Kirjoituksessa olevat suorat sitaatit on poimittu syvävalmennuksen osallistujien palautteista ja Linkedin-postauksista.

WhyCo on FIBSin partneri uudistavan liiketoiminnan ja systeemiajattelun teemoissa.

Kiinnostaako uudistava liiketoiminta ja johtaminen? Perehdy aiheeseen näiden kirjoitusten avulla:

 

FIBSin toiminta Muut teemat
close