Haluaisitko kuulla luottamuksellisen ja rakentavan, mutta rehellisen sparrailun hengessä
- miten kansalaisjärjestöt näkevät yrityksesi raportoinnin ihmisoikeuksien näkökulmasta, ja
- mihin yritysten ihmisoikeustyötä seuraavat järjestöasiantuntijat kiinnittävät huomiota teidän yrityksenne raporteissa?
Reilu Kauppa ry tarjoaa nyt yhteistyössä Plan International Suomen kanssa FIBS Pro -jäsenille sparrausta ihmisoikeusraportointiin.
Sparrattavaksi pääsevät kaikki FIBS Pro -jäsenet, jotka ilmoittautuvat mukaan 31.3.2020 klo 24.00 mennessä.
Voit ilmoittautua vaikka uusin, vuotta 2019 koskeva raporttinne ei olisikaan vielä ilmoittautumishetkellä valmis. Tarkemmat osallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille kuluvan kevään aikana.
Raporttien arvioinnin tekevät Reilun kaupan vastuullisuuspäällikkö Tytti Nahi ja Plan International Suomen yritysyhteistyön vastaava Päivi Korpela. Lisätietoa arvioinnin painopisteistä löydät alta.
Sparraukseen ilmoittautuneet yritykset saavat raporttiaan koskevan palauteraportin alkusyksyllä 2020. Yrityskohtaisia arvioita ei julkisteta. FIBS julkaisee järjestöjen huomioista vain anonyymin yhteenvedon, josta ei ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä yrityksiä.
Arvioinnin painopisteet
Ihmisoikeusvaikutusten kartoittaminen, kielteisten vaikutusten vähentäminen ja tästä työstä raportoiminen (human rights due diligence) lisääntyy yrityksissä vauhdilla.
Yritysten ihmisoikeusraportointia ohjaavat tällä hetkellä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet (2011) sekä OECD:n asianmukaisen huolellisuuden ohjeet (2019). Ihmisoikeusraportoinnin tukena on myös laajaa suosiota saanut Shiftin ja Mazars -konsulttiyrityksen laatima UN Guiding Principles Reporting Framework (UNGPRF).
Reilun kaupan ja Planin ihmisoikeusraportoinnin arvioinnissa keskitytään yrityksen ihmisoikeustyöhön sekä UNGPRF:n kysymyksiin, jotka ovat myös ihmisoikeusjärjestöjen näkökulmasta keskeisiä:
- Mitkä ovat Reilun kaupan ja Planin International Suomen näkökulmasta katsottuna arvioitavan yrityksen ihmisoikeusraportoinnin vahvuudet?
- Kuinka avoimesti yritys viestii liiketoimintansa ihmisoikeushaasteista ja -riskeistä?
- Mitä yritys kertoo toimintatavoistaan ihmisoikeusvaikutusten arvioimiseksi?
- Miten yritys kertoo ottavansa oikeudenhaltijoiden näkemykset huomioon ihmisoikeustyössään?
- Miten yritys viestii henkilöstönsä osaamisen vahvistamisesta ihmisoikeuskysymyksissä?
Arvioijat
Tytti Nahi (Reilu kauppa ry) on kansainvälisen liiketoiminnan tohtori, jolla on yli 20 vuoden kokemus ihmisoikeuksien edistämisestä tuotantoketjuissa ja kansainvälisessä kaupassa. Reilu kauppa on sertifiointijärjestelmä ja kansanliike, joka pyrkii vahvistamaan kehittyvien maiden maataloustuottajien asemaa globaaleissa tuotantoketjuissa. Tytti johtaa Reilun kaupan kansainvälistä yritysten ihmisoikeusvastuuseen keskittyvää osaamiskeskusta.
Päivi Korpelalla (Plan International Suomi) on vuosien kokemus järjestökentältä erityisesti yhdenvertaisuuskysymysten ja lasten oikeuksien parista. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan International parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua yli 70 maassa.
Osallistumismaksut
Arviointi ja sparraus sisältyvät FIBS Pro -jäsenmaksuun
Lisätietoja
Veera Iija, yritysvastuuasiantuntija, 040 674 0190, veera.iija@fibsry.fi