Tässä FIBS Impact -tilaisuudessa
- avataan keskeiset luontopääomaan liittyvät käsitteet; ekosysteemi, ekosysteemipalvelut, ympäristö ja kestävyys
- opit tunnistamaan suorat ja epäsuorat syyt biodiversiteetin ja ekosysteemien muutoksiin ja vaikutuksiin sekä yrityksen ja ekosysteemipalveluiden välisen yhteyden
- kuulet yritysesimerkkejä luonnon monimuotoisuuden tukemisesta ja pääset kartoittamaan yrityksesi luontopääomasuhdetta Ecosystems Review -työkalun avulla
Jokainen yritys on tavalla tai toisella riippuvainen luonnon tarjoamista hyödykkeistä – oli sitten kyse puhtaasta vedestä, tulvien säätelystä, kasvien pölyttämisestä tai esimerkiksi tuotteidenvalmistukseen tarvittavista raaka-aineista ja energiasta. Biodiversiteetti tarkoittaa elollisen luonnon monimuotoisuutta, ja luontopääoma taas kaikkia palveluita ja hyötyjä, joita yritys saa luonnosta, sekä niitä positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia, joita yrityksillä on luontoon.
Ilmastokriisin tavoin luontopääoman häviäminen on nousemassa yritysten tietoisuuteen. Yhä useampi yritys on alkanut nähdä monimuotoisen luonnon pääomana, jota tulee suojella ja kasvattaa siinä missä rahallista, sosiaalista, inhimillistä ja suhdepääomakin.
Kansainvälisen luontopaneelin IPBESin keväällä julkaisema raportti korostaakin biodiversiteetin ja liiketoiminnan välistä suhdetta – toinen ei voi kukoistaa ilman toista. Kuitenkin FIBSin Yritysvastuu 2019 -tutkimuksen mukaan vain 8 % suomalaisyrityksistä kertoo biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden olevan tärkeä painopiste vastuullisuustoiminnassaan. Mikäli luontopääomaa ei sisällytetä yrityksen päätöksentekoon, on todennäköistä, että merkittäviä liiketoimintariskejä ja -mahdollisuuksia jää huomioimatta. Viimeistään nyt siis kannattaa tutustua biodiversitettiin ja ottaa luontopääoma osaksi yrityksen vastuullisuustyötä.
FIBSin luontopääomavalmennuksessa opit miten sinunkin yrityksesi toiminta linkittyy biodiversiteettiin ja ekosysteemipalveluihin, sekä miten tunnistat olemassa olevia säätely- ja toimintamalleja. Kuulet myös, miten ympäristövastuun eri osa-alueet liittyvät toisiinsa ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon ja sen kautta liiketoimintaan ja koko yhteiskuntaan.
Ohjelma
8.30 Verkostoitumista aamiaisen ja ilmoittautumisen lomassa
9.00 Tilaisuuden avaus
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, FIBS
Biodiversiteetti ja ekosysteemipalvelut sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset – Maailmanlaajuinen haaste ja siihen vastaaminen
Riku Lumiaro, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija, SYKE
Mikä on omalle yritykselle oikea tapa tukea luonnon monimuotoisuutta
Heidi Huttunen, kehityspäällikkö, Valio
Maija Järvinen, vastuullisuuspäällikkö, Lidl
11.20 Lounas
Yritysten tavat tukea luonnon monimuotoisuutta
Riku Lumiaro, SYKE
Yrityksen toiminnan suhde ja vaikutukset biodiveristeettiin ja ekosysteemipalveluihin & Ecosystems Review -työkalu
Riku Lumiaro, SYKE
14.30 Tilaisuus päättyy
Kenelle
- Tilaisuus on suunnattu erityisesti teeman parissa aloitteleville tai työskenteleville yritysten asiantuntijoille ja päälliköille, jotka haluavat vahvistaa perustason osaamistaan
- Mielellään 2 osallistujaa/organisaatio – suosittelemme että otat mukaasi myös yhden kollegasi
Puhujavieraat
Tilaisuuden vetäjänä toimii Suomen ympäristökeskus SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro. SYKE on valtion tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta tarpeellista tietoa ja monitieteistä osaamista. Lumiaro luo katsauksen alan uusimpaan tutkimukseen ja kehittää yritysten ja muiden toimijoiden luonto- ja ilmastovastuullisuutta. Lumiaro on toiminut useissa valtion tutkimuslaitoksissa tutkimus-, kehitys-, KV- ja viestintätehtävissä.
Heidi Huttunen (MMM, agr.) toimii Valion Alkutuotannossa vastuullisen maidontuotannon kehityspäällikkönä. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjäljen Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Huttunen vastaa luonnon monimuotoisuuden kehitystyöstä valiolaisten maitotilojen parissa.
Lidl Suomen vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen kertoo, miten Lidl huomioi luonnon monimuotoisuuden toiminnassaan. Lidl on Suomen kolmanneksi suurin ja yksi Euroopan suurimmista päivittäistavaraketjuista. Laadun osana Lidlillä nähdään myös tuotannon vastuullisuus ja oman toiminnan kestävyys. Ruokakauppana Lidlille on elintärkeää tehdä osansa ruuantuotannon edellytysten turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.
Osallistumismaksut
Tilaisuus sisältyy FIBSin jäsenmaksuun
Lisätietoja
Angelina Kuokkanen, koordinaattori, angelina.kuokkanen(at)fibsry.fi