Pääsimme jututtamaan moninkertaista FIBSin Kevytmentorointiohjelman mentoria, Tiina-Marjo Nousiaista ja kuulemaan, mikä saa hänet hakeutumaan mukaan ohjelmaan aina uudelleen. Bravura Oy:n sijoittaja- ja vastuullisuusviestinnän asiantuntijana toimiva Tiina-Marjo tuumaa, että on aina kokenut, että mentoroinnissa on kyse molemminpuolisesta hyödystä.
Osaamisen kehittäminen vaatii ihmisten välisiä kohtaamisia
Mentorointi tarjoaa Tiina-Marjo Nousiaiselle mahdollisuuden tavata kasvotusten muita asiantuntijoita ajan kanssa. Tämä jos jokin on tärkeää, kun yritysvastuun pikajunassa pyrkii pysymään mukana. Mentorina toimiminen on Tiina-Marjon mukaan vahvistanut hänen ajatustaan siitä, että suomalaiset yritykset toimivat keskimäärin hyvin vastuullisesti. Silti kaikilla löytyy varmasti aina kehitettävää. Mentorointi on hänelle yksi tapa pysyä ajan hermoilla ja laajentaa omaa osaamistaan, olipa keskustelukumppanina yritysvastuun aiheisiin jo pidempään perehtynyt tai lyhyemmän aikaa niiden parissa työskennellyt henkilö.
Yhdeksi tavoitteeksi Tiina-Marjo onkin aina mentoripariensa kanssa asettanut keskusteluiden jatkamisen vielä mentoriohjelman loputtua. Tämä tavoite on toteutunut ja osan kanssa hän tapaa edelleen vuosienkin jälkeen.
”Yksi oman osaamisen kehittämisen edellytyksistä on juuri ihmisten kohtaaminen ja vapaa ajatusten vaihto. Tästä syystä FIBSin Kevytmentorointiohjelman tyylinen toiminta on erinomainen lisä faktantäyteisten vastuullisuustilaisuuksien rinnalle”, tiivistää Tiina-Marjo.
Kuuntele, kysy ja räätälöi
Kun kysyimme, miten Tiina-Marjo on lähtenyt rakentamaan vuorovaikutusta mentorointipariensa kanssa hän korosti, miten tärkeää on kuunnella mentoroitavan tarpeita heti mentorisuhteen alusta alkaen ja rakentaa keskustelut näiden tarpeiden ympärille.
Ensimmäiset tapaamiset hän yleensä aloittaakin kysymällä suoraan, mitä mentoroitava tarvitsee ja mitkä aiheet ovat juuri hänelle ajankohtaisia. Jokainen mentoroitava on erilainen, joten mitään yhtä sabluunaa ei voi käyttää. Esimerkkinä yhden mentorointijakson aikana hänen toinen mentoroitavista työskenteli asiakaspalvelun kehittämiseen liittyvien kysymysten parissa, kun toisella oli vastuullaan koko yrityksen vastuullisuuden ja vastuullisuusraportoinnin kehittäminen, molemmat täysin eri toimialoilta. Näin myös keskusteluiden substanssikysymykset muotoituivat hyvin erilaisiksi.
Rehellisyys omasta osaamisesta osana mentorin työkalupakkia
Mentoroijaksi lähtevän on hyvä olla avoin ja rehellinen omasta osaamisestaan, Tiina-Marjo painottaa. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat valtavia teemoja ja eri aihealueita on niin paljon, ettei kukaan voi hallita kaikkea. Kannattaa keskittyä siihen, mitä osaa ja myöntää suoraan, mitä ei osaa. Kun heti alussa luodaan yhteinen ymmärrys siitä, mikä on mentoroitavan tiedon ja sparrauksen tarve sekä millaista osaamista mentori omaa, on luottamukseen perustuvaa mentorisuhdetta helpompi lähteä rakentamaan.
Tiina-Marjo haluaa kannustaa kaikkia laajentamaan omaa osaamistaan mentoroinnin kautta. Mentorointiohjelman kohtaamiset ja keskustelut avaavat uusia näkökulmia, rikastuttavat omaa ajattelua ja tarjoavat mahdollisesti omassa työssä koetuille haasteille vastakaikua. Siinä voittaa niin mentoroitava kuin mentorikin. ”Uskon, että lyömällä viisaat päämme yhteen, voimme edistää kestävää kehitystä monipuolisemmin”, hän summaa.
FIBSin Kevytmentorointiohjelma tukena kestävämmän liiketoiminnan osaamisen kehittämisessä
Kuluneen vuoden keväällä julkaistussa FIBSin blogissa nostettiin esiin, kuinka yhdessä oppiminen on paras keino vastata kestävän liiketoiminnan osaamispulaan. Osaamisen kehittäminen onkin FIBSin toiminnan ytimessä. Kevytmentorointiohjelmamme on yksi tätä tavoitetta tukevista palveluistamme, jossa juuri yhdessä oppiminen korostuu.
Haku vuoden 2024 FIBSin Kevytmentorointiohjelmaan on auki 21.10. asti. Voit lukea ohjelmasta lisää ja hakea mukaan täällä. Ohjelma käynnistyy joulukuussa ja jatkuu toukokuuhun 2025. Lue myös FIBSin Kevytmentorointiohjelmasta vastaavan Marja Kurkelan kirjoitus vuoropuhelun ja vuorovaikutuksen tärkeydestä yritysvastuun akronyymiviidakon keskellä.
Heli Karhi
Koordinaattori, FIBS
heli.karhi@fibsry.fi