FIBS tutkii toistamiseen yritysten ihmisoikeustyön tilaa

6 maaliskuuta 2025

FIBS tekee kuluvan vuoden aikana yhteistyössä Reilu kauppa ry:n ja Threefold Sustainabilityn kanssa selvityksen suomalaisyritysten ihmisoikeustyöstä.

Selvityksessä kartoitetaan millaisia sitoumuksia ja käytäntöjä yrityksillä on tällä hetkellä ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteen eli ns. yritysvastuudirektiivin osalta, sekä millaista tukea yritykset mahdollisesti tarvitsevat ihmisoikeustyönsä edelleen kehittämiseksi.

Tutkimuksen kohderyhmänä ovat FIBSin suuret ja keskisuuret yritysjäsenet, joissa ihmisoikeustyö on osa liiketoimintakäytäntöjä. Selvitys koostuu sähköisestä kyselytutkimuksesta ja syvähaastatteluista.

Yritysten ihmisoikeustyön selvityksen tarkoituksena on tarjota

  • yrityksille vertailutietoa ja hyviä käytäntöjä eri toimialoilta oman ihmisoikeustyön tueksi
  • viranomaisille tietoa yritysten ihmisoikeustyön haasteista ja tukitarpeista
  • kansalaisjärjestöille mahdollisuuden arvioida miten kunkin osaamista voisi hyödyntää yritysten ihmisoikeustyön edistämiseksi
  • akateemisille toimijoille näkökulmia siihen, millaista lisätutkimusta aiheesta tarvitaan.

Selvityksen tulokset julkaistaan 2.10.2025 klo 14-16 – merkitse aika jo kalenteriisi, ilmoittautuminen avautuu lähempänä ajankohtaa.

Tutkimusta tullaan hyödyntämään myöhemmin anonymisoituna myös akateemisessa yhteistyössä kauppakorkeakoulu Hankenin kanssa.

FIBS on tehnyt edellisen vastaavan yritysten ihmisoikeustyön selvityksen vuonna 2023.

Yritysvastuudirektiivi tasoittaa kilpailua ja kasvattaa kuluttajien luottamusta yrityksiin

Yritysten ihmisoikeustyö on keskeinen osa kestävää ja vastuullista liiketoimintaa, ja se on ollut myös yksi FIBSin jäsenpalveluiden pääteemoista jo yli 10 vuoden ajan.

Yritystoimintaan liittyviä ihmisoikeuksia ovat esimerkiksi turvalliset työolosuhteet, elämiseen riittävä palkka, järjestäytymisvapaus sekä oikeus syrjimättömyyteen ja yksityisyyteen.

Nykyisin EU-lainsäädäntö edellyttää, että yritykset kiinnittävät erityistä huomiota toimintansa ihmisoikeusvaikutuksiin: vuonna 2024 voimaan astuneen yritysvastuudirektiivin mukaan yrityksillä on vastuu tunnistaa, estää, vähentää sekä lopettaa sellaiset toimet, jotka aiheuttavat negatiivisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Ihmisoikeustyö tulee priorisoida vaikutusten laajuuden ja vakavuuden perusteella.

Lakivaatimukset heijastuvat erityisesti arvoketjuihin, joissa suomalaisyritykset ovat mukana. Yritysten kannattaa siksi panostaa ihmisoikeustyöhön ja -osaamiseen, ettei kilpailumahdollisuuksia osana kansainvälisiä toimitusketjuja menetetä. Yritysten ihmisoikeustyö kasvattaa myös omalta osaltaan kuluttajien luottamusta yrityksiin.

Lisätietoa

Greta Andersson, vanhempi yritysvastuuasiantuntija, FIBS, greta.andersson@fibsry.fi

Opi lisää aiheesta

Alla kolme tuoreinta FIBSin webinaaritallennetta ihmisoikeuksiin ja yritysvastuudirektiiviin liittyen, lisää videoita ja muita resursseja löydät uutishuoneestamme. Huom. videot ovat FIBSin jäsenille avoimia, luo käyttäjätunnus niin saat videot ja kaikki muutkin uutishuoneemme materiaalit käyttöösi.

Muuta teemaan liittyvää

 

FIBSin toiminta Sosiaalinen vastuu
close