”40 vuotta tiedetty, 30 vuotta puhuttu, nyt on pakko toimia”

27 syyskuuta 2019

Suuri ilmastoviikko alkaa pian olla takana päin. YK:n ilmastokokous kokosi päättäjät pohtimaan ilmastonmuutosta New Yorkiin, ja ilmastolakkoja on näkynyt ympäri maailmaa.

Vaikka kovemmat odotukset kohdistuvat loppuvuoden COP25-kokoukseen, nämä kolme asiaa jäivät erityisesti mieleen kuluneen viikon tohinoista yritysten näkökulmasta tarkasteltuna:

  1. IPCC:n viimeisin erikoisraportti korosti jälleen ilmastotoimien kiireellisyyttä, tällä kertaa meren, lumen ja jään näkökulmasta. Jäätiköt sulavat odotettua nopeammin, ja merenpinta voi nykymenolla nousta tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 110 senttimetriä. Vaikutukset korostuvat täällä pohjoisessa, ja muun muassa ikiroudan sulaminen näkyy myös suomalaisessa infrastruktuurissa. Huomattavien ilmastonmuutoksen vastaisten toimien lisäksi on tarvetta myös sopeutumiselle ­– myös yrityksissä.
  2. YK:n kokouksen yhteydessä yhteensä 130 pankkia allekirjoitti uudet vastuullisen pankkitoiminnan periaatteet ja sitoutui näin kestävän kehityksen mukaisen talouden edistämiseen. Kuuden periaatteen on tarkoitus muun muassa lisätä vastuun ottamista. Kaikilla on vastuu ilmastonmuutoksen hidastamisesta – mikä toimiala sitoutuu tähän näkyvästi seuraavaksi?
  3. On tärkeää, että ilmastonmuutos – ilmastokriisi – on viimeistään nyt kaikkien huulilla. Samalla on pidettävä mielessä miten laajat vaikutukset sillä on. IPCC:n erikoisraportti muistuttaa, että merenpinnan nousu uhkaa erityisesti jo valmiiksi heikossa asemassa olevia ihmisiä – köyhissä ja tiheästi asutuissa maissa eläviä sekä alkuperäiskansoja. Lisäksi ilmaston kuumeneminen on osaltaan pahentamassa biodiversiteettikatoa, jonka vaikutukset niin ihmiskuntaan kuin liiketoimintaan ovat pahimmillaan yhtä huomattavat kuin ilmastonmuutoksella, mutta joka on toistaiseksi saanut osakseen paljon vähemmän huomiota. Ilmastovaikutuksiaan pohtivan yrityksen kannattaa siis nostaa myös nämä teemat päästövähennysten rinnalle.

Ilmastoviikko huipentuu Suomessa tänään ilmastolakkoon eduskuntatalon edustalla. FIBS tukee nuorten viestiä ilmastonmuutoksen vastaisten toimien kiireellisyydestä. Koko asia on tiivistetty hyvin yhden ilmastolakkolaisen kylttiin: ”40 vuotta tiedetty, 30 vuotta puhuttu, nyt on pakko toimia.”

FIBSin agendalla ilmastonmuutos on näkynyt verkoston perustamisesta alkaen eli jo lähes 20 vuoden ajan: FIBSin aikoinaan julkaisemissa lehdissä käsiteltiin ilmastonratkaisujen liiketoimintamahdollisuuksia, seminaareissa on nostettu esiin yritysten roolia ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa, ja käytännön valmennuksissa pohdittu, miten asia viedään strategiasta käytäntöön. Näistä viimeksi mainittu on mielestämme erityisen tärkeä: ilmastonmuutoksen tuomat riskit ja mahdollisuudet tunnistetaan jo suurimmassa osassa yrityksistä, mutta tukea kaivataan vastuullisuustoimien käytännön toimeenpanossa. FIBSin kalenteri on täynnä juuri tähän tarpeeseen vastaavia valmennuksia – käy tutustumassa!

Angelina Kuokkanen
Koordinaattori, ympäristövastuu, FIBS
angelina.kuokkanen@fibsry.fi

Jos olet erityisen kiinnostunut ilmastotoimista, tutustu näihin vuonna 2020 järjestettäviin tilaisuuksiimme ja ilmoittaudu mukaan:

Muita ympäristöteemaisia tilaisuuksiamme loppuvuonna 2019 ja vuonna 2020 ovat muun muassa:

Ympäristövastuu
close